У Батурині презентували «Літопис» Самійла Величка

У Національному історико-культурному заповіднику “Гетьманська столиця” в Батурині відбулася презентація козацької пам’ятки “Літопис” Самійла Величка.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав у Фейсбуці.

«Символічно, що саме цього дня у відновленій «Гетьманській Столиці» Батурині відбулася презентація унікальної козацької пам’ятки – «Літопису» Самійла Величка,  — написав він. — Це не просто книга видана невеликим накладом. Літопис – надзвичайно цікава і важлива наукова робота. Його дослідження та вивчення велось впродовж 3-х століть.

Тепер ми маємо перше видання повного оригінального тексту з багатьма через цензуру раніше невивченими фактами. Сама пам’ятка зберігається у Санкт-Петербурзі. До того ж фахівцям та науковцям вдалося дізнатися багато нового як про історію козачих часів, так і про саму постать канцеляриста Івана Мазепи.

Масштабна праця Величка дозволяє кожному з нас зануритися у події козацького періоду історії України, переосмислити безліч історіографічних міфів та дізнатися про те, чим ще ми можемо пишатися.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На жаль, раніше держава взагалі не долучалася та не підтримувала цей проект. Ми у Міністерство культури та інформаційної політики зробимо все, щоб літопис побачили якомога більше науковців, а якомога більше бібліотек отримали його примірники.

Це непересічна подія для української історії ??

Переконаний, що вивчення «Літопису» Самійла Величка тільки починається».

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.