Творчий вечір Мирослава Дочинця

25 січня в приміщенні Національного музею Т.Г. Шевченка відбувся творчий вечір письменника Мирослава Дочинця, автора роману «Вічник. Сповідь на перевалі духу», презентованого на зустрічі і нинішнього року висунутого Національною спілкою письменників України на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка. Події твору розгортаються починаючи від часів Карпатської України, проголошеної Августином Волошиним, і розкривають перед читачем непересічну вдачу людини із закарпатської глибинки, на долю якої випали непрості випробування.

 

Модератор творчого вечора, письменник, літературознавець Михайло Слабошпицький коротко розповів про шлях Мирослава Дочинця у літературі, його творчий доробок. З-під пера цього талановитого прозаїка за останнє десятиліття вийшло кілька збірок новел і публіцистики («Гірчичне зерно», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Душа Мукачева»), добірки оповідань, нарисів, есе («Він і вона», «Гра в ляльки», «Булава і серце»), повість («Оскал собаки»), романи («Лис у винограднику», «Вічник. Сповідь на перевалі духу»).

«Роман «Вічник. Сповідь на перевалі духу» написаний проти правил, ? зазначив у своєму вступному слові Михайло Слабошпицький. – Тоді як у творах західних і вітчизняних письменників культивується насилля, Мирослав Дочинець спромігся стати вище цього. Він показав, як людина може зберегти у власній душі святість попри жорстокі обставини, поєднатися з навколишньою природою, щоб вилікувати себе і духовно, і фізично. Проза автора сповнена якоїсь дивовижної енергетики. Русинські діалекти, якими помережений авторський текст, не відлякують читача, навпаки, спонукають дізнатися про їх значення».

В обговоренні роману Мирослава Дочинця взяв участь Євген Сверстюк. Він звернув увагу учасників вечора на те, що твір «Вічник. Сповідь на перевалі духу» викликав позитивний відгук у літературних колах і заслуговує на відзначення. Роман вчить, як жити за законами природи, Бога й любові. «Головний герой випромінює добро, йому хочеться вірити, ? підсумував Євген Сверстюк. ? Він глибоко духовна людина, для якої дохристиянські, християнські традиції – не порожній звук».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На творчому вечорі Мирослава Дочинця також поділилися власними роздумами президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, головний редактор «Української літературної газети» Михайло Сидоржевський, письменник Павло Вольвач, поет і актор Василь Довжик та ін.

Із заключним словом перед учасниками зібрання виступив і сам автор роману «Вічник. Сповідь на перевалі духу». Мирослав Дочинець розповів про те, як виникла ідея написати цей твір, хто є прототипом головного героя, як творчість Василя Стефаника, Григора Тютюника, Ростислава Єндика, Ернеста Хемінґвея вплинула на його образне світосприйняття.

Додамо, що роман «Вічник. Сповідь на перевалі духу» витримав кілька перевидань. Готується переклад словацькою мовою. Останнє перевидання роману здійснено минулого року мукачівським видавництвом «Карпатська вежа».