Тулити горбатого до стіни. Біля Музичної академії вимагали прибрати ім’я Чайковського у назві закладу: до Академії не має жодного стосунку

Біля Національної музичної академії України відбулась мирна акція з закликом прибрати ім’я Чайковського у назві закладу. 

Про це повідомляє ukrinform.ua.

“Ми проти того, щоб Чайковський був в імені Національної музичної академії України. Тим більше, що він не має до заснування академії жодного стосунку. Він не впливав на появу цього закладу, він не формував політику цього закладу. І це ім’я присвоєно в радянські часи після того, як подібним іменем була названа московська консерваторія. Ми не хочемо бути сателітами росії. Це ознаки колонізації, якої ми врешті решт маємо позбутися”, – сказала в.о. доцента кафедри теорії та історії культури Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського Анна Гадецька.

Вона зазначила, що керівництво академії вважає, що перейменування закладу зараз не на часі. Також серед причин відмови у перейменуванні звучить теза про те, що бренд Чайковського привабливий для китайських студентів та партнерів.

До акції долучилися студенти та викладачі закладу. Учасники акції закликали прибрати ім’я Чайковського з назви академії, прибрати символи росії зі стін академії, а також повернути викладачів, що звільнились через небажання адміністрації прибирати ім’я Чайковського.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як повідомлялося, Експертна рада Міністерства культури та інформполітики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала НМАУ розглянути на зборах трудового колективу питання вилучення імені Чайковського з назви навчального закладу. Рекомендації щодо перейменування закладу також були надані профільним комітетом Верховної Ради та УІНП.

Трудовий колектив Національної музичної академії України 26 грудня ухвалив рішення, що питання назви НМАУ ім. П.І.Чайковського потребує подальшого комплексного аналізу та вивчення вітчизняних та міжнародних експертних висновків.