Центр досліджень визвольного руху виклав у мережу десятки документів про відзначення Різдва в УПА

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України опублікував 40 документів про відзначення Різдва в Українській повстанській армії.

Як передає “Новинарня“, документи виклали у вільному доступі на сайті електронного архіву Українського визвольного руху.

“Підпільники готували для своїх членів інструкції про підготовку до Різдва. В одному з таких приписів, наприклад, наказували посилити протиалкогольну акцію під час свят та подбати про коляду, у якій могли би взяти участь усі: від молоді до літніх людей. Коляда була не лише дійством, але і можливістю поповнити бойовий фонд армії”, – розповів координатор е-архіву Денис Пасічник у коментарі “Історичній правді”.

До збірки увійшли:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У різдвяні дні повстанці розгортали масштабну інформаційну роботу серед населення. Про це свідчать збережені звернення із закликом продовжувати боротьбу, тематичні листівки, настанови.

В одній з опублікованих настанов упівці пишуть: “Віруймо свято, що прийде незадовго і для нашої многостраждальної  батьківщини великий і щасливий день Різдва – день Рождества Вільної і Незалежної Української Держави”.

З опублікованою колекцією можна ознайомитися на сайті електронного архіву Українського визвольного руху.

Електронний архів (avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів.
Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Там у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КДБ СРСР та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття.

Сьогодні на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.