Цей день в історії культури: Жуль Верн

115 років тому, 24 березня 1905 року, у французькому місті місті Ам’єн помер Жуль Верн (фр. Jules Gabriel Verne, народився 8 лютого 1828, Нант, Королівство Франція) — французький письменник, автор пригодницьких романів. Разом із Гербертом Уеллсом вважається засновником жанру наукової фантастики.

В юності, навчаючись у Парижі, познайомився з Олександром Дюма. Певний вплив на його творчість мав Едгар По. Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів російською мовою.

Багато подорожував по світу, побував у Шотландії, Скандинавії, США,  двічі обійшов Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Гібралтар, Північну Африку, а в Римі Папа Лев XIII благословив Жуля Верна і його книги.

Жуль Верн – автор пригодницьких і науково-фантастичних романів, найвідоміші з яких – «Діти капітана Гранта», «Навколо світу за вісімдесят днів», «П’ятнадцятирічний капітан», «Із Землі на Місяць»,«Двадцять тисяч льє під водою».

Окрім романів, він створив багато п’єс, новел, автобіографічних розповідей, віршів, пісень; наукових, художніх та літературних праць. За його творами знято численні кіно- і телефільми, вони стали основою коміксів, п’єс, музики та відеоігор.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів із відомостями з усіх галузей людських знань.

Зі 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилося лише 10.

Перший електричний підводний човен, побудований у 1886 році двома англійцями, назвали «Наутілусом» на честь вернівського судна. Перший атомний підводний човен, спущений на воду в 1955, також називався «Наутілус».

Коли на Землю станцією «Луна-3» було вперше передано фотографії зворотного боку Місяця, одному з «потойбічних» місячних кратерів, що примикає до Моря Мрії було присвоєно назву Жуль Верн.

Згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу (в цілому здійснено 4751 переклад його творів) книги Жуля Верна займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Волта Діснея і книгам Агати Крісті.

uk.wikipedia.org