Цей день в історії культури: Марк Твен, який заповів видати автобіографію через 100 років після смерті

21 квітня виповнюється 110 років з дня смерті видатного американського письменника Марка Твена (Mark Twain, 1835 – 1910). Марк Твен відомий також як гуморист, сатирик, публіцист, видавець. Найвідомішими творами є «Пригоди Тома Соєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Вільям Фолкнер писав, що він був «першим по-справжньому американським письменником, і всі ми з тих пір — його наступники», а Ернест Хемінгуей писав, що «вся сучасна американська література вийшла з однієї книжки Марка Твейна, котра називається «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Маловідомий, але цікавий факт: Марк Твен побував в Україні. Сталося це під час його мандрів у статусі газетного репортера і фейлетоніста. У 60-х роках ХІХ століття як кореспонденту «Альта Каліфорнія» йому вдається взяти участь у середземноморському круїзі на пароплаві «Квакер-Сіті», під час якого він зібрав матеріал для своєї першої книги «Простаки за кордоном». Тоді ж письменник побував і в Україні, відвідавши такі міста, як Одеса, Севастополь та Ялта.

1876 року побачила світ нова книга Марка Твена, що не тільки закріпила його роль видатного американського письменника, але й назавжди внесло його ім’я в історію світової літератури — «Пригоди Тома Соєра».

Ще один популярний роман, написаний Марком Твеном — «Пригоди Гекльберрі Фінна» —опублікований в грудні 1884. Зазвичай визнається найкращим твором Марка Твена та одним з претендентів на звання Великого американського роману.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тривалий час — з 1870 по 1905 рік — Марк Твен працював над автобіографією, і так і не завершив її. У своєму заповіті письменник окремо прописав особливі інструкції, згідно з якими його біографію можна видати лише через 100 років після його смерті, а окремі її частини — взагалі не раніше, ніж через 500 років. Такі доволі дивні умови у заповіті Марка Твена пояснюються тим, що він у своїх мемуарах був дуже відвертим — як щодо того, що стосувалося його самого, так і в розповідях про сучасне йому оточення. Розмірковуючи про війни, релігії, політику та політиків, Марк Твен не добирав висловів, тому й боявся, що окремі судження, будучи оприлюдненими, можуть викликати гнів згаданих ним осіб або й їхніх нащадків.

Своєрідний столітній «карантин» на публікацію автобіографії Марка Твена закінчився у 2010 році, відтак того року в США побачив світ перший із трьох томів спогадів письменника.

Підготовлено за матеріалами uk.wikipedia.org