Троянський кінь для України: чому російський проект Бабиного Яру – провокація Путіна

Історія з будівництвом меморіального комплексу на території Бабиного Яру ризикує завершитися грандіозним скандалом, який завдасть серйозний репутаційний удар по Україні. Втім, схоже, ні на Банковій, ні в Київраді про наслідки не думають, почувши чарівне слово «інвестиції».

Складно повірити, але схоже, керівництво нашої країни забуло відоме правило про те, що безкоштовний сир буває лише в мишоловці. Ще більше насторожує ситуація, коли виявляється, що цей самий сир – з рук наших ворогів. Втім, недалекоглядність і бездумна жадібність наших «мужів» з Офісу президента і Хрещатика – зашкалює. І бажання отримати (і очевидно, розпиляти) 100 мільйонів «дармових» доларів превалює над здоровим глуздом.

Після нового року активізувалися розмови навколо будівництва меморіалу в Бабиному яру – трагічному місці в Києві, що отримало сумну популярність через масові розстріли євреїв, циган, українців і представників інших національностей, які проводили німці в 1941-1943 роках. Історія з меморіалізації триває вже понад 5 років – з 2015 року. І на жаль, як завжди в наші справи влізли представники наших «братів». І як завжди – вирішили посунути українців в питаннях про те, що ж має перебувати на території Бабиного яру.

Варто відзначити, що підготовка до створення державного проекту меморіалу в Україні, за дивним збігом обставин, привела до практично синхронних дій з боку росіян, які в 2016 році запустили в інформаційне поле свій проект. Його почали лобіювати два олігархи з Росії – Михайло Фрідман і Герман Хан, які є співвласниками «Альфа-Груп», і близькими до президента Росії Володимира Путіна. Загальна заявлена вартість «інвестицій» росіян склала $ 100 млн. Чи варто говорити, що на цю суму в Україні «купилося» чимало відомих діячів, в тому числі і політиків. Втім, слава богу, не всі.

Багато українських істориків і громадських діячів поставили закономірне питання – з чого б це країні-агресора вкладати гроші в Україну – країну, проти якої Кремль веде гібридну війну не один рік? Вичерпну відповідь дав Йосип Зісельс – відомий єврейський громадський діяч України і дисидент, який назвав російський проект Бабиного яру «троянським конем», підготовленим Кремлем. На одній з прес-конференцій він пояснив, що головною метою росіян є зміщення акцентів і історичних наративів, які б не тільки влаштували Кремль, але і підставили Київ. Фактично мова йде про зброю для російської пропаганди в її прагненні дискредитувати нашу державу в світі. Також Зісельс розповів про просування проекту скандальним російським олігархом Павлом Фуксом, який намагався переконати всіх в правильності російського проекту.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Утім, вже тоді до росіян з’явилася велика кількість питань. Виникло чимало концептуальних моментів. Це – і абсолютна нелогічність підходу щодо того, хто повинен відповідати за проект меморіалу. Справа в тому, що росіяни запустили для цього спеціальний «міжнародний фонд». Втім, на думку відомого українського історика Катерини Копченко, цим питанням має займатися держава, яке, в свою чергу, повинна долучати спонсорів. Але ніяк не навпаки, як цього хочуть домогтися росіяни.

Чи є Бабин яр вдалим місцем для арт-експериментів російського режисера – велике питання.

Є й інший момент – заборона на будівництво на території Бабиного яру будь-яких фундаментальних споруд. Справа в тому, що це територія кладовищ. Як розповів історик, професор Олександр Лисенко, там знаходилися як православні, так і караїмські, і мусульманські поховання. Тому будувати тут не дозволяють єврейські канони. А якщо враховувати, що там також починається територія Кирилівського православного монастиря – пам’ятки архітектури – будівництво комплексу неприпустимо з точки зору законодавства.

Втім, росіян, а також їх союзників в Україні – того ж Вадима Рабиновича, який якимось дивним чином примудрився орендувати землю в заповідній зоні – все це не бентежить. Тим більше, що вони заручилися підтримкою Володимира Зеленського. 13 січня відбулося нарада, на якій президенту вчергове представили скандальний російський проект. Вже 27 січня члени постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримали передачу в оренду проросійським структурам відразу трьох земельних ділянок на території Бабиного Яру.

Найстрашніше в цій ситуації – то що держава Україна в особі Володимира Зеленського та головного представницького органу столиці нашої країни – Київради – вирішила не підтримуватиме українську державну концепцію, яка була побудована на українському прочитанні історії, а двох олігархів з Росії. За якими абсолютно чітко видно тінь Путіна…

Дмитро Крижак

lenta.ua

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.