Топ БараБуки: довгий список найкращих родинних видань 2022 року

Експертки Простору Української Дитячої Книги «BaraBooka» оголосили довгий список найкращих дитячих і підліткових видань 2022 року. Серед п’ятдесяти добірних видань року – книжки для сімейного читання в різних жанрах: від поетичних збірок і книжок-картинок до міського фентезі й науково-популярних видань із психології, культурології, літературної творчості і навіть історії туалету.

Цього року вийшло значно менше книжок порівняно з попередніми, але це лише підтверджує, що 2022-й – в усьому незламний рік для України. Утім, традиційна «50-ка» БараБуки – це таке ж якісне й важливе читання, як і раніше.

П’яту частину довгого списку становлять «воєнні» книжки. Безмежна шана авторам, видавцям, художникам, що за часом нестерпних обставин знаходили сили й слова для художнього осмислення складних досвідів малих і великих читак-українців.

Цього року команда барабук внесла уточнення в положення про топ щодо того, які книжки беруть участь у рейтингу. «Світла пам’ять про письменників, які ще наче зовсім нещодавно були серед нас, брали участь у живих читаннях, давали інтерв’ю, писали нові книжки, спонукала нашу команду розглядати нині їхні твори як класику – у найкращому значенні цього слова – української дитячої літератури. Ми завжди будемо рівнятися на творчість Володимира РутківськогоСергія Іванюка, ми ніколи не забудемо закатованого росіянами Володю Вакуленка… – говорить письменниця, засновниця «БараБуки», керівниця лабораторії дитячого читання МАН Тетяна Стус. – Тож тепер у Топі БараБуки не будуть брати участь перевидання класики української літератури та дитячі письменники, пам’ять про яких навіки увійшла в історію».

Також було ухвалено рішення автоматично включати у довгий список книжки, до яких причетні експертки топу – як авторки, редакторки, продюсерки. «Ми маємо високі стандарти щодо розгляду видань у нашому рейтингу, і саме цих стандартів завжди дотримуємося в роботі з рукописами як автори чи редактори. Усі ці роки наші книжки ніби випадали з літпроцесу через те, що так і не розвинулося інформаційне поле дитліту, де б хтось із наших колег, так само як і БараБука – докладно й глибоко, розповідав би про наші здобутки. Тож ми ухвалили це складне рішення: включати в широко оприлюднюваний список наші твори. Як і раніше, в коротких списках ці видання не фігуруватимуть через потенційну некоректність оцінювання. А тим часом ми щиро прагнемо збільшення кількості галузевих відзнак та рейтингів, зокрема, наприклад, відновлення “Рейтингу критика”, премій “Великий Їжак” та “Джури”», – зазначила Тетяна.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Короткі списки та переможці в жанрах та вікових категоріях тепер будуть оголошуватися в січні наступного року.

Традиційно редакція запрошує читачів до 7.01.2023 проголосувати за улюблене видання й визначити разом переможця в номінації «Вибір читачів».

barabooka.com.ua