“Ті, хто мав сили сказати системі “ні”: Кіпіані презентував у Харкові проєкт “Дисиденти”

Окрім інтерв’ю з українськими дисидентами радянської доби, серед яких Йосиф Зісельс, Зорян Попадюк, Василь Овсієнко, до книги увійшли інтерв’ю із дисидентами Литви, Естонії, Вірменії, Ізраїлю, Росії, а також розмови із сучасниками, наприклад, українським політв’язнем Станіславом Асєєвим. Всього у збірці буде понад 20 інтерв’ю.

Про це повідомляє suspilne.media.

“Я почав записувати ці розмови в 1990 році. Деякі з тих, кого я записував, два-три роки тому вийшли з зони”, — розповів автор проєкту “Дисиденти” Вахтанг Кіпіані.

За його словами, не всі записані інтерв’ю увійшли до збірки.

“Ця книжка — це авторський проєкт. З більше сотні інтерв’ю я обрав трохи більше 20. Це історії абсолютно різних людей і я обирав тих, хто для мене особисто є моїми героями. Дисиденти показали, що герой — це не обов’язково людина зі сталевими кулаками. Це може бути субтильний інтелігент, проте він мав сили сказати системі “ні”, — сказав Кіпіані.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На думку Кіпіані, Україна не вшанувала дисидентів належним чином: “Часто держава вчиняє аморально, коли нагороджує одних і не нагороджує інших. Вихід цієї книжки — спроба показати, якими великими були і є наші сучасники. У книзі є історії про сучасних політв’язнів Російської Федерації. Щоб стати дисидентом, не обов’язково народитися в 20-30-х роках ХХ століття, достатньо народитися там, куди можуть дотягнутися щупальця “русского мира”. Дисиденти у минулому столітті за два-три рази могли “назбирати” собі терміни, які зараз в Криму Росія роздає десятками. Десятки українських громадян засуджені на 16-18-річні терміни. Це відбувається просто зараз”.

Про героїзацію на рівні держави розповіла начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова. За її словами, це питання має дві сторони — формальне визнання (нагородження званням “Герой України”) та соціальне.

“На сьогодні в нас є 489 Героїв України. Серед них є десяток, які залишаються на окупованих територіях; є суперечливі фігури. Проте формально вони є Героями України. Як висновок — системної роботи щодо цього не робилося, в тому числі Українським інститутом національної пам’яті. Проте у нас є вже сучасні герої, яких не нагороджено таким високим званням. Тож не кожна людина, яка має звання Героя, з етичної точки зору, цим героєм є, і навпаки — ті, хто не має офіційного визнання часто героями являються”, — говорить Тахтаулова.

Придбати збірку у книгарнях можна буде з січня. Раніше книжка буде доступна в електронному форматі. Аудіо- та відеоверсії інтерв’ю будуть викладені у вільний доступ так само як і електронна версія. Перші паперові примірники будуть розподілені до бібліотек, повідомила кураторка проєкту, редакторка видавництва “Vivat” Олена Рибка.

В рамках проєкту “Дисиденти”, що відбувається за підтримки Українського культурного фонду, плануються дискусії та запис відеорозмов “Герої”.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.