Тернопільські літератори відзначили 70-річчя літоб’єднання і передали книжки бійцям

У неділю, 27-го грудня, в Тернополі відзначили 70-річчя літературного об’єднання, що діє при Тернопільській обласній організації Національної спілки письменників України, та презентували черговий випуск літературно-мистецького альманаху «Подільська толока». Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Як розповів «Дню» голова літоб’єднання, член НСПУ Зіновій Кіпибіда, першим згуртував авторів Тернопільщини в 1950-му році відомий журналіст, письменник, публіцист, головний редактор обласної газети «Вільне життя» Микола Костенко. У часописі створили «Літературну сторінку», а згодом Микола Костенко презентував «Тернопільський альманах», що теж виходив на його шпальтах. «Подільську толоку» літератори Тернопільщини видають з 2000-го року. Цьогорічний номер приурочили ювілею. На понад двохсот шістдесяти сторінках представлений різножанровий творчий доробок понад 70-ти авторів з різних куточків Тернопільщини та із-закордону. «Тематика творів, як дзеркало нашого буття-життя — і політичного, і духовного», — каже Зіновій Кіпибіда. Він уже двадцять два роки очолює Тернопільське обласне літоб’єднання і є редактором-упорядником «Подільської толоки». Над випуском працювали члени НСПУ Валентина Семеняк, Володимир Кравчук, Анна-Віталія Палій, Марія Назар, поети Віктор Насипаний, Надія Тарасюк. Альманах складається з розділів «Поетичний розмай», «Розкрилля прози», «Палітра драматургії», «Слово із закордоння», «Гумористична тайстра», «Дитяча скринька», «Привіти і присвяти», «Критичні обрії», «Незабутні імена», «Фотолітопис». Видання побачило світ за підтримки Тернопільської облдержадміністрації й Тернопільської обласної ради. За словами Зіновія Кіпибіди, електронний варіант «Подільської толоки» буде представлений на сайті Тернопільської обласної організації НСПУ, друковані примірники отримають бібліотеки.

Альманах, а також книжки тернопільських авторів передали бійцям на Схід України. «Це вже не вперше, а відколи почалася війна, ми постійно збирали книжки, відносили до обласної універсальної наукової бібліотеки, яка кинула такий клич», — каже Зіновій Кіпибіда. Як він зазначає, книжки тернополяни також передавали з тих пір, як Україна стала незалежною державою, бо східні регіони потребували україномовної літератури.

Під час урочистостей літераторів відзначили грамотами, подяками, цінними подарунками від Тернопільської обласної і міської рад, Тернопільського крайового коша Українського козацтва. Нагороду і диплом отримала Ольга Атаманчук, яка стала лавреаткою обласної літературної молодіжної премії імені Степана Будного. «Якби не літературне об’єднання, то цього б не було, бо саме тут виписуєшся і дійсно стаєш тим, ким хочеш стати», — зазначила письменниця. Голова Тернопільської обласної організації НСПУ Олександр Смик, який вручав відзнаки, наголосив: «Головне для письменників: чи читають вас, чи шанують вас, чи знають взагалі про вас? Ви завжди ставте собі оце питання тому, що можна у своїй кухні, в своєму середовищі бути дуже високим і дуже великим, значимим. Але найголовніше, щоби кожне слово, яке ви виписали, несло світло, добро».

Лариса МИРГОРОДСЬКА, Тернопіль

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.