Світовий Конґрес Українців закликає світове співтовариство стати на захист українських активістів у Росії

На сайті Світового Конґресу Українців ukrainianworldcongress.org розміщена заява з приводу чергового факту порушення прав людини у Російській Федерації щодо українських активістів.

Світовий Конґрес Українців (СКУ) обурений черговим фактом порушення прав людини у Російській Федерації щодо українських активістів. Закликаємо світове співтовариство стати на їхній захист та засудити дії РФ.

Цього разу у­тисків зазнала  голова комісії з питань культури та роботи з молоддю МГО КОО “Український конгрес”, голова Єкатеринбурзького відділу Спілки українок Росії Лідія Демай. 9 березня її було викликано до міграційної служби Єкатеринбурга. Лідію закрили на замок в кабінеті разом із чотирма працівниками міграційної служби і ФСБ та утримували близько чотирьох годин. Її піддавали психологічному і моральному тиску, а також погрожували їй та членам її родини. Лідія Демай була позбавлена права на юридичний захист.

«Це ще один жахливий акт залякування, спрямований на українську етнічну меншину в Росії. Українську громаду та релігійних лідерів у Росії піддають постійним утискам, їм загрожують судові переслідування, а в окемих випадках, депортація. Російська влада ліквідувала численні українські організації, культурні групи та мовні школи. Ми повинні покласти край триваючому політичному переслідуванню української, кримськотатарської та інших етнічних меншин у Росії», – заявив Павло Ґрод, Президент СКУ.

У 2019 р. діяльність СКУ  було визнано «небажаною на території Російської Федерації», що ставить під особливу загрозу співпрацю чи навіть комунікацію українців Росії зі Світовим Конґресом Українців.  СКУ продовжує виступати на захист прав людини етнічних українців, кримських татар та інших груп і меншин, що проживають у Росії, і закликає міжнародне співтовариство ставити в докір Росії ці триваючі порушення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.