Світлана Алексієвич віддала премію за свободу слова українським письменникам

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич віддала Нагороду Іржі Тейнера українській делегації авторів у знак підтримки України. Про це з посиланням на трансляцію повідомляє «Читомо».

Через хворобу письменниця не змогла бути особисто присутня на нагородженні у Чехії. «Мені дуже шкода, що я не можу бути на фестивалі. Хочу сказати, що премії Іржі Тейнера достойна українська делегація письменників, що представляє мужню країну, якою ми всі захоплюємося і в перемогу якої віримо. Україна сьогодні на передовій боротьби зі злом. Вона повинна знати, що ми з нею», — прокоментувала Алексієвич.

Нагороду отримали письменниці Катерина Міхаліцина та Євгенія Кононенко.

Катерина Міхаліцина у своїй промові висловила вдячність опозиційній інтелігенції Білорусі. «Для мене було шоком дізнатися, що я маю отримати премію за свободу слова, але я сприймаю її як нагороду за свободу думки. — сказала Євгенія Кононенко. — Коли розмовляю з моїми колегами з росії, я бачу, що свободи думки там немає. Так було давно, але в росії немає свободи слова, скажімо, років 15, а може й більше, решта починає відновлювати радянську епоху. Це схоже на мою останню книгу «Останнє бажання», яка в основному розповідає про те, як радянська влада деформує особистість людини. Насправді все починається зі слова. Спочатку було слово, як сказано в Євангеліє від Івана. Якщо немає свободи слова, зрозуміло, що рано чи пізно буде війна».

Jiří Theiner Award названа на честь багаторічного головного редактора журналу «Індекс цензури» Іржі Тейнера. Її присуджують щорічно у межах міжнародного книжкового ярмарку та літературного фестивалю «Світ книги»( Svět knihy) особі чи установі, що працює за межами Чехії, своїми діями чи довготривалими зусиллями зробила значний внесок у поширення та популяризацію чеської літератури за кордоном. Почесний член комітету з нагородження, син Тейнера та спонсор грошової премії Павло Тейнер зазначив, що переможець має поєднувати культуру з прихильністю до прав людини, особливо свободи слова.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На знак солідарності з Україною «Світ книги» припинив співпрацю з видавцями з РФ.

Нагадаємо,  Світлана Алексієвич зараз мешкає у Берліні. Вона вже понад рік пише книгу про масові протести проти Олександра Лукашенка в Білорусі.

Нобелівська лауреатка долучилася до числа письменників, які на початку березня закликали всіх, хто володіє російською, розповісти людям з РФ правду про війну в Україні.

Фото: «Читомо»