Світлана Алексієвич: Білоруська революція не програла

Відома білоруська письменниця дала інтерв’ю  для DW. Ось деякі цитати з нього:

Білоруський народ розплющив очі. Люди ніколи не забудуть, як вони сиділи на подвір’ях та пили чай, як разом йшли на марші. Почалося будівництво нації.

*

Зараз не можна виходити на вулиці, але люди все одно чекають на зміни. Буде якась точка – чи то через санкції, чи то через самого Лукашенка – а він найгірший ворог самому собі, – після якої все зміниться. Думаю, це станеться миттєво.

*

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Не треба зашиватися в кокон безсилля, треба готуватися до нового часу. Допомагати тим, хто зараз у в’язниці, допомагати їхнім сім’ям, дітям. Не побоюсь тут цього слова – це діти героїв, найкращих із нас.

*

Дуже кардинально змінилося свідомість людей та їхнє відчуття себе як нації. Це можна назвати революцією.

*

Незважаючи на всі понесені втрати, ми рвонули вперед. Насамперед – у свідомості. Упевнена, що після Лукашенка в Білорусі не буде жодної президентської держави – лише парламентська республіка. Ми вже наїлися одноосібної влади. Зараз білоруси – це інший народ, яким ми таки змогли стати.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.