Суд у Кропивницькому виніс вирок письменнику за критику влади

Судів у Кропивницькому визнав письменника винуватим у публічних закликах до насильницької зміни і у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення таких дій. Вирок Ленінського районного суду Кропивницького від 18 червня оприлюднили у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Про це повідомляє chytomo.com.

Досудове розслідування розпочали у вересні 2019 року. Слідчі встановили, що підсудний виготовив та роздрукував збірку (книжку) із назвою – «Проект: нова Україна» (під час судового розгляду кількість примірників не встановили). У друкованому виданні «Проект: нова Україна», за висновком слідства, підсудний висловив ідеї, які «містять прямі заклики зміни системи влади в Україні, а також заклики до революції та збройного повстання, тобто заклики збройним шляхом змінити державну владу, форму правління та державного устрою України та містяться публічні заклики до активної діяльності, спрямованої на зміну системи влади в Україні, а також заклики та висловлювання, провідною ідеєю яких є зміна державної влади, існуючого в Україні конституційного ладу у насильницький спосіб».

Крім назви, правоохоронці зазначили що збірка має гнучку глянцеву обкладинку, в якій пронумеровано 105 двосторонніх (крім останнього) аркушів із друкованим текстом. На звороті обкладинки книжки − фотографія автора.

Слідчі встановили, що 6 примірників книжки розповсюдили серед військовослужбовців Збройних сил України, під час запланованих заходів військово-патріотичного виховання, що відбулись у квітні 2019 року поблизу села Розумівка Олександрівського району Кіровогадської області.

Зміст книжки обурив військовослужбовців та «був ними сприйнятий як прямі публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади в Україні».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Крім того, слідчі встановили інші факти використання книжки, що визначили злочинною діяльністю. Так, 14 листопада 2020 року автор книжки публічно зачитав з неї уривки на «Національних зборах Загальнонаціональної Ради громадянського суспільства».

16 грудня 2020 року між начальником відділу нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України Кіровоградської обласної прокуратури і підозрюваним за участю захисника обвинуваченого уклали угоду про визнання винуватості відповідно до вимог статті 472 Кримінально-процесуального кодексу України. Обвинувачений повністю визнав свою винуватість в інкримінованому йому злочині.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину та пом’якшувальні обставини, сторони дійшли згоди про призначення покарання у виді позбавлення волі на строк три роки без конфіскації майна звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Відтак підсудного зобов’язали:

  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;
  • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • оплатити у повному обсязі процесуальні витрати, а саме судово-лінгвістичні експертизи.

За назвою згадуваної у вироці суду книжки вдалось знайти лише одного автора − Андрія Нечая. На своєму ютуб-каналі він підтверджує вирок суду. Він також стверджує, що видав багато книжок, зокрема збірки віршів, де яких регулярно критикував владу, однак не закликав до насильницької зміни державної влади.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.