Створили мапу найпопулярніших дитячих книжок різних країн світу. Хто представляє Україну

Оглядачі британського онлайн-магазину створили мапу найпопулярніших книжок різних країн світу, до якої потрапила і Україна. Для цього експерти проаналізували інформацію з двох сайтів – Вікіпедія та Goodreads.

Як повідомляє “Читомо”, вони брали до уваги рейтинг, кількість оцінок та кількість рецензій на сайті станом на квітень цього року. Для кожної країни визначили найпопулярнішу з двадцятки книжок з найвищими оцінками користувачів. До списку увійшли книжки зі 196 країн світу.

Найпопулярнішою книжкою Великої Британії став “Гаррі Поттер і смертельні реліквії”, тоді як нашу країну в цьому списку представив Всеволод Нестайко.

“Тоді як щодо дитячої класики 1966 року з України? “Таємний агент Порча та козак Морозенко. Таємниці ліцею “Кондор” (частина “Дивовижних пригод у в лісовій школі”) − це веселі історії про зайчика, їжачка та їхніх однокласників. Автор Всеволод Нестайко має загальнонаціональне визнання в Україні і навіть власний дудл!” − підкреслили оглядачі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Мотивом створення добірки стало усвідомлення, наскільки малий відсоток світової дитячої літератури перекладають англійською.

“Всупереч різноманіттю можливостей та ідей лише 2-4 відсотки художніх книжок, виданих англійською мовою, є перекладами. Як ви можете дізнатися про інші культури, якщо ваша власна культура переважно досліджує сама себе?”, − вважає блогер, кінорежисер, оглядач TheToyZone й упорядник списку Джон Коул.

Що відомо

  • Список склав онлайн-магазин іграшок TheToyZone,який створили минулого року у Великій Британії.
  • Книжкова мережа Goodreads заснована 2006 року. Щомісяця її відвідують до 20 млн користувачів. Доступ до сайту можливий також з профілів на Twitter, Pinterest, Facebook. Кожен користувач може не лише вільно зареєструватися сам, а й зареєструвати улюблені книжки, які потраплять у його бібліотечний каталог і перелік рекомендованої літератури для друзів. Щороку мережа складає свій список найпопулярніших видань.
  • Всеволод Нестайко − класик української дитячої літератури. За 50 років творчої діяльності написав близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п’єс. 2004 року разом із поетом та редактором Іваном Малковичем опрацював та опублікував нову авторську редакцію книги “Тореадори з Васюківки”, з якого прибрали ідеологічні нашарування минулої доби.