Стрічка «Сірі бджоли» стала найкращим ігровим фільмом Одеського міжнародного кінофестивалю

Найкращим українським повнометражним ігровим фільмом Національної конкурсної програми XV Одеського міжнародного кінофестивалю визнали «Сірі бджоли» Дмитра Мойсеєва. Про це повідомляє chytomo.com.

Фільм розповідає про двох «ворогів дитинства», останніх мешканців невеликого села, які лишилися жити в «сірій зоні» поблизу лінії фронту. Вони намагаються впорядкувати життя в небезпечній місцині, але все руйнується, коли в селі з’являється російський снайпер.

Стрічка заснована на першій частині роману «Сірі бджоли» Андрія Куркова. Її прем’єра відбулася на головному конкурсі 53-го Міжнародного кінофестивалю у Роттердамі International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Головні ролі в стрічці виконали Віктор Жданов та Володимир Ямненко. Режисер та автор сценарію — Дмитро Мойсеєв, продюсерка — Іванна Дядюра. Виробництвом фільму займався «Ідас Інтернешнл Філм» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Сірі бджоли» — роман, що вийшов у 2018 році у видавництві  «Фоліо». Українського  його переклала Катерина Ісаєнко. Роман розповідає про життя людей під час війни на Сході України.

Роман увійшов до списку найкращих книжок-2022 за версією The New Yorker і перекладений на англійську, німецьку, французьку, данську мови. Видання The New York Times рекомендувало «Сірі бджоли» до перекладу у 2022 році в США. Також за мотивами книжки в театрі на Подолі проходять однойменні вистави.

Андрій Курков —  український письменник російського походження, кіносценарист, був президентом Українського ПЕН. Автор романів та повістей «Бикфордов мир», «Приятель покойника», «Пикник на льду», «Последняя любовь президента», «Ночной молочник», «Львовская гастроль Джими Хендрикса», «Дневники Майдана», «Серые пчелы», а також книжок оповідань, творів для дітей та сценаріїв до фільмів. Твори Андрія Куркова перекладені понад 40 мовами світу.

Одеський міжнародний кінофестиваль — головний фестиваль національного кіно. Саме на ОМКФ проходять прем’єри найбільш очікуваних національних фільмів, а також дебютують молоді таланти.

У 2024 році відбувся в Києві через безпекові причини.

Як повідомлялося, зйомки фільму розпочалися  17 лютого 2022 року в Луганській області. Вони були перервані повномасштабним російським вторгненням.