Статті про пандемію та вбивство Флойда: оголосили переможців Пулітцерівської премії

У Нью-Йорку 11 червня оголосили лауреатів Пулітцерівської премії 2021 року. Про це повідомляє 24tv.ua.

Перемогу присудили журналістам, які писали про пандемію коронавірусу, расову нерівність та вбивство американця Джорджа Флойда.

Хто став лауреатом Пулітцерівської премії

Переможцем у номінації “Служіння суспільству” стала газета The New York Times. Нагороду видання отримало за матеріали про пандемію коронавірусу.

За статті про COVID-19 нагородили ще журналіста The Atlantic Ед Йонґ (номінація “Пояснювальна журналістика”), а також фотограф Associated Press Еміліо Морренаті (номінація “Художня фотографія”).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Лауреатом премії у номінації “Критика” став журналіст NYT Уеслі Морріс за статті про расову нерівність.

“Журналістські розслідування” – Метт Рошело, Вернал Коулман, Лаура Крімальді, Еван Аллен і Брендан Маккарті з Boston Globe.

Флоридська газета The Tampa Bay Times отримала нагороду за висвітлення місцевих новин про зловживання поліції в окрузі Паско.

Портал BuzzFeed став володарем премії за серію матеріалів, присвячених політиці влади Китаю щодо уйгурів.

Матеріали про вбивство Джорджа Флойда

18-річну Дарнеллу Фрейзер відзначили нагородою “Особлива згадка”. Дівчина зняла на відео момент загибелі афроамериканця Джорджа Флойда у травні 2020 року.

Відео Фрейзер викликало протести проти поліцейського насилля в усьому світі, підкреслюючи важливу роль громадян у досягненні мети журналістики – правди й справедливості,
– заявили судді.

У категорії “Журналістика” журі Пулітцерівської премії також присудило нагороди за матеріали, пов’язані зі смертю Флойда. Так, видання з Міннеаполіса Star Tribune перемогло в номінації “За видатне подання сенсаційного матеріалу”, а фотографи Associated Press – у номінації “Новинна фотографія”.

Переможці серед авторів книг

Кращою художньою книгою визнали роман “Нічний сторож” Луїзи Ердріх. Він присвяченій боротьбі американських індіанців, яких у 1950-х роках виселили зі своїх земель.

У номінації “Краща документальна книга” перемогу отримав Девід Цуккіно за “Брехня Вілмінтона”. У книзі описується історія руху переваги білої раси в США в кінці XIX і початку XX століть.

Зверніть увагу!  У 2020 році The New York Times перемогла у номінації “Міжнародний репортаж” за серію статей про “хижацький режим Путіна” та втручання Росії у справи інших країн – серед яких і Україна.

Що відомо про Пулітцерівську премію

Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики й театру в США. Вона заснована видавцем Джозефом Пулітцером, а з 1917 року її щорічно вручають у перший понеділок травня. Розмір премії – 15 тисяч доларів. Лідером за кількість нагород є видання The New York Times.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.