Стартував всеукраїнський конкурс на створення літературних вебсайтів

Стартував другий Всеукраїнський конкурс створення вебсайтів «Літературна візитка краю».

Про це повідомляє litvizytka.org.ua.

Унікальний, новітній за своєю суттю конкурс, який дає змогу підліткам поєднати гуманітарну та творчість у площині сучасних інтернет-технологій — і зробити конкретну справу: представити свою малу батьківщину, створивши сайт про видатного земляка.

Учасникам Конкурсу-2021 є на що орієнтуватися. Ось досягнення торішніх конкурсантів:

— підлітки створили 135 вебсайтів про видатних письменників своєї малої батьківщини (у конкурсі взяли участь 135 команд з 19-ти областей України);

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

— для наповнення вебсайтів підлітки знімали відеофільми, творили фотоархіви та фільмотеки, мапи місць, пов´язаних з іменем письменника;
записували відеоінтерв´ю з письменниками-сучасниками, з краєзнавцями, науковцями, музейними працівниками, монтували буктрейлери, долучали архівні відеоматеріали, аудіокнижки,твори у форматі pdf та галереї музейних світлин, робили постановки за творами письменника, розробляли квести, влаштовували художнє читання прозита поетичних творів;

— учасники Конкурсу розвивали навички інтелектуальної командної праці;

— підлітки надихали дорослих: до створення сайтів команди нерідко залучали місцеві культурні осередки: музеї, бібліотеки. Бердичівська команда навіть міський театр (!) залучила;

— деякі команди широко популяризували створені сайти в місцевій пресі, на радіо та на телебаченні;

— учасники Конкурсу відкрили низку мало знаних або призабутих знакових імен, а на класиків дали нам змогу подивитися очима сучасної молоді;

— реалізовуючи свої краєзнавчі зацікавлення, конкурсанти несподівано для організаторів почали разом вибудовувати мистецьку мапу рідної країни; наступним кроком ми бачимо їхню взаємодію на цій мапі.

А тимчасом сформовано інтерактивну Google-мапу конкурсу— тепер ці сайти доступні всім.

У цьому ще одна засаднича цінність конкурсу: створені роботи не втрачають своєї ваги після завершення змагань.

Деякі учасники розвивають свої сайти. Більше того, між конкурсантів 2020-го є команди, які братимуть участь вдруге: це видно з реєстраційних анкет, які нині надходять.

Можна з певністю сказати, що Конкурс стає щорічним — як майданчик для підлітків, які вміють ставити соціально важливі цілі. Як дієвий інструмент формування впливової україноцентричної молоді.

Умови конкурсу-2021

Команда у складі 4-х старшокласників (студентів коледжів, технікумів тощо) — віком від 13 до 17 років — під керівництвом учителя cтворює сайт, який розповідає про одного з видатних письменників, уродженців краю (області). Змагатися між собою будуть створені сайти.

Кількість учасників від однієї області, як і від однієї школи, не обмежена.

Учасники Конкурсу, — зокрема, ті, хто потрапив у довгий та короткий списки переможців, — отримують грамоти/дипломи та подарунки. Передбачено й відзначення учасників у номінаціях.

Переможців Конкурсу (три команди) буде нагороджено одноденною мандрівкою (у червні 2021-го р.) до столиці або іншого історичного міста/містечка України, де відбудеться презентація переможних сайтів та екскурсійна програма.

Якщо карантинні застереження триватимуть, нагородження екскурсією буде замінено на грошові премії або цінні призи.

Інформацію про переможні сайти буде оприлюднено на офіційному вебсайті Конкурсу та в засобах масової інформації.

— конкурс починається 1 лютого 2021 р.

— для участі слід зареєструватися до 1 березня 2021 р., заповнивши реєстраційну анкету: https://litvizytka.org.ua/umovy-konkursu-2021#registration

— створення сайтів — до 1 травня 2021 р.

— нагородження трьох команд-переможців — у червні 2020 р. Дату буде погоджено з переможцями.

На відміну від переважної більшості підліткових змагань, тут результат конкурсної праці призначений для тривалого використання, він має суспільну вагу.

Кожна команда, представивши славне ім´я земляка, виступить як культурний посол свого краю. Торік найбільше зацікавленими в цьому виявилися підлітки з Донеччини, Луганщини, Дніпровщини, Черкащини, Хмельниччини та Полтавщини.

Проте деякі області на мапі «Літературної візитки краю» мають бідний вигляд. У чому причина? Видатних і талановитих на наших землях не бракує.

Детальніше про умови Конкурсу читайте в Положенні про конкурс.

Всеукраїнський конкурс створення вебсайтів «Літературна візитка краю» було започатковано у жовтні 2019-го з ініціативи Оксани Кротюк.

Партнером Конкурсу-2021 виступає Український туризм, журнал для професіоналів.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.