Стартували «Літературні дні Пауля Целана 2020»

Із нагоди 100-річчя від дня народження Пауля Целана, із 23 по 28 листопада, ГО «Культурний капітал», Літературний целанівський центр і німецька спілка Ukrainisches Atelier für Kultur und Sport e.V. реалізовують головний етап проєкту «Літературні дні Пауля Целана 2020». Про це повідомляє chytomo.com.

 

Це – серія онлайн-заходів про життя і творчість поета. Серед них – лекції відомих письменників, перекладачів, культуртрегерів, сина Пауля Целана. Також прем’єра фільму «Анчель» в Україні, знятого австрійською режисеркою та поеткою Сюзанною Аюб за участі Клауса Демуса – близького друга Пауля Целана.

Лекції про Пауля Целана транслюватимуться двома мовами – українською та німецькою. Вони були відзняті у п’яти європейських містах – Чернівцях, Парижі, Берліні, Празі та Києві. Участь у проєкті беруть:

  • Бертран Бадью– член робочого відділу ім. Пауля Целана Вищої нормальної школи в Парижі, видавець творів та листів Пауля Целана в Німеччині (видавництво «Suhrkamp») та у Франції (видавництво «Editions du Seuil»); спільно з Еріком Целаном підтримує та опікується літературною спадщиною поета.
  • Марк Бєлорусець– літературознавець, перекладач Пауля Целана російською.
  • Олександр Бойченко– літературознавець, письменник, перекладач.
  • Христя Венгринюк– літературознавиця, письменниця, художниця.
  • Сергій Жадан– поет, прозаїк, музикант, перекладач Пауля Целана українською.
  • Євгенія Лопата– директорка Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz, відповідальна редакторка однойменного видавництва, кураторка міжнародних проєктів фестивалю і проєктів Paul Celan Literaturzentrum (м. Чернівці).
  • Ігор Померанцев– поет, прозаїк, радіожурналіст.
  • Йоко Тавада– німецька та японська прозаїк і поетеса, перекладачка Пауля Целана японською.
  • Ерік Целан– син Пауля Целана, підтримує та опікується літературною спадщиною поета та ін.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Переглянути 22 відео, зроблені в рамках проєкту, а також фільм «Анчель» німецькою мовою з українськими субтитрами, можна буде, починаючи з Дня народження Пауля Целана, 23 листопада, до 28 листопада на сторінках Paul Celan Literaturzentrum та Meridian Czernowitz у Facebook та оновленому сайті Літературного целанівського центру – www.celanzentrum.com.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.