Стали відомі імена переможців першого інклюзивного літконкурсу імені Дмитра Ружевича

В Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація першого в Україні Інклюзивного літературного конкурсу для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича. На ньому журі конкурсу оголосили імена переможців. Як повідомляє suspilne.media, про це стало відомо з пресрелізу.

Переможців визначали у трьох вікових номінаціях:

  • У номінації “Підлітки” перемогли Пасько Максим з Києва (з оповіданням “Внутрішня сила”) і Гафяк Олена з Кременчука (з твором “Його мрія”);
  • У категорії “Діти” переміг Полонський Артем з Полтавщини (з твором “Про мене”);
  • У категорії “Юнацтво” перемогу здобув Паньков Олександр з Дніпропетровської області (з оповіданням “Зона”).

Фіналістам конкурсу будуть відправлені набори сучасних українських книжок від партнерів конкурсу. Вони також матимуть змогу особисто поспілкуватися з українськими письменниками, які пишуть на тему інклюзії.

Крім того, на переможців чекає рік творчої промоції від Видавничого центру “12” — роботи переможців і фіналістів будуть опубліковані в електронній збірці конкурсу.

У 2019 році до журі конкурсу надійшло 49 рукописів з усієї України. Переможцями стали 9-річна Аліса Єфімова з Дружківки, 14-річна Марія Ступак з Києва та 17-річний Данило Баджи з Маріуполя. У 2021 році надійшло 153 роботи від учасників до 18 років з різних міст і містечок України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Інклюзивний літературний конкурс назвали на честь наймолодшого бібліотекаря України та рекордсмена Книги рекордів України Дмитра Ружевича.

Хлопець народився у селі Сергіївка на Донеччині. У дев’ятимісячному віці лікарі діагностували у хлопця спінальну атрофію Вердінга-Гофмана.

“Дмитро прожив коротке, але яскраве життя. Через важку хворобу хлопець був змушений пересуватися у кріслі колісному. Але це не завадило йому стати рекордсменом України як наймолодшому директору приватної бібліотеки”, – розказала одна із організаторок конкурсу Євгенія Пірог.

Завдяки книгам та любові до читання Дмитро потоваришував з багатьма українськими письменниками та видавцями, побував на Книжковому Арсеналі у Києві та відвідав музей Гаррі Поттера у Великій Британії.

“Історія Дмитра Ружевича – це приклад наполегливості та незламності, приклад того, що у справжньої мрії немає інвалідності”, – додала Євгенія.

За словами організаторки конкурсу, це перший в Україні інклюзивний літературний конкурс, який популяризує читання. Його організували у 2019 році директорка “Видавництво 12” Олена Осмоловська при підтримці Донецької ОДА. Цього року до організації долучився також Український інститут книги.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.