Стало відомо ім’я лауреата Міжнародної премії ім. Івана Франка 2021

 У Дрогобичі відбулась урочиста церемонія вручення VI Міжнародної премії імені Івана Франка. Лауреатом премії став доктор історичних наук, професор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка Леонід Тимошенко. Про це повідомляє galinfo.com.ua.

Напередодні, 26 серпня, відбулося засідання міжнародного журі, до якого входять 12 докторів наук з України, Австрії та Польщі. Під час нього незалежні рецензенти представили монографії претендентів і тривала міждисциплінарна дискусія. Однак, як зазначив голова журі доктор філософських наук Євген Бистрицький, було ухвалено рішення, що ім’я лауреата міжнародної премії буде оголошено під час урочистої церемонії нагородження у 165-ту річницю від дня народження Івана Франка.

“У цьому році було подано 26 наукових робіт. Подання надійшли з Австрії, Канади, США та України, а ініціаторами подання стали 11 закладів вищої освіти з Дніпра, Дрогобича, Івано-Франківська, Кембриджа, Києва, Мелитополя, Луцька, Львова та Харкова. Номінаційний комітет здійснив аналіз поданих праць та подав рекомендації експертній раді, до якої входить 52 вчених з 10 країн світу”, – розповів голова журі міжнародної премії.

Як зазначив Євген Бистрицький, члени ради експертів оцінювали наукові роботи за трьома критеріями:

  • наявність інноваційних та оригінальних підходів у дослідженні
  • концептуальність (повинна бути розгорнута ідея)
  • системність та критичність дослідження
  • Лауреата обрали серед трьох номінантів, які найбільше відповідали заданим вимогам. Першою розглядалася колективна монографія за ред. Альфредаса Бумблаускаса, Сальвіюса Кулявічюса та Ігоря Скочиляса – «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі».
  • Другою і як стало відомо переможною була монографія Леоніда Тимошенка «Руська релігійна культура Вільна. Контекст доби. Осередки. Література та книжність (XVI – перша третина XVII ст.)».
  • І третьою – монографія «Українки в ГУЛАГу: Вижити значить перемогти» авторства Оксани Кісь.
  • “У 2021 році сума призового фонду становить 200 000 гривень, проте крім грошової винагороди переможець отримує золоту медаль і диплом. Вартість медалі становить 56 520 гривень”, – повідомив директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.
  • Призовий фонд сформований завдяки підтримці народного депутата України Михайла Цимбалюка, мецената та бізнесмен Мирослава Хом’яка, родини Івана Франка з Торонто, керуючого справами Бориславського виконкому Ігоря Кобилецького,  АТ “Європейський промисловий Банк”, Благодійного фонду “Братів Дуліб’яників” та СПА-готелю “RESPECT”.

“Надзвичайно вдячний Міжнародному Фонду Івана Франка за ту величезну роботу з популяризації постаті великого Каменяра на світовій арені. Завдяки таким подіям, про Україну стає відомо все більшому колу людей, що надзвичайно необхідно в наших складних сучасних умовах. І Іван Франко може бути тією знаковою фігурою, довкола якої згуртуються не лише українці всього світу, а й всі світова інтелігенція, науковці, митці, бізнесмени, історики та всі прогресивні особистості”, – зокрема зазначив в коментарі Гал-інфо Мирослав Хом’як.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.