Список найкращих книг 2023 року. Версія The New York Times

Авторитетне видання The New York Times опублікувало свій список з 10 найкращих книжок 2023 року. До переліку увійшли п’ять художніх та п’ять науково-популярних видань, які виходили протягом цього року.

Ось найкращі книги 2023 за версією The New York Times

  1. The Bee Sting — Пол Мюррей. Трагікомедія про багатий ірландський клан Барнесів, який бореться з наслідками фінансової кризи 2008 року та власними демонами. Книга демонструє любов і стійкість однієї сім’ї, світ навколо якої руйнується.
  2. Chain-Gang All-Stars — Нана Кваме Аджей-Брен‘я. Антиутопічна сатира, в якій засуджені до смертної кари б’ються на телебаченні за шанс отримати свободу. Градус підвищує кохання між двома головними конкурентами, які змушені вибирати між один одним і свободою.
  3. Eastbound — Мейліс де Керангаль. Короткий ліричний роман розповідає про молодого російського призовника, що їде у транссибірському поїзді, набитому іншими солдатами. Головний герой вирішує дезертувати та об’єднується для цього з цивільною пасажиркою, француженкою.
  4. The Fraud — Зейді Сміт. Роман заснований на відомому кримінальному процесі XIX століття, у якому підсудного звинуватили у видаванні себе за дворянина. Проте, попри історичний антураж, основною темою роману є сучасний політичний популізм.
  5. North Woods — Деніел Мейсон. Цей роман приводить читачів у будинок в дикій місцевості Массачусетсу і залишає їх там на 300 років. Життя та смерті героїв книги час від часу перетинаються та накладаються одне на одне, наче різнокольорові частинки у калейдоскопі.
  6. The Best Minds — Джонатан Розен. Прискіпливе відтворення дружби автора з Майклом Лодором — хворим на шизофренію випускником Єльської школи права, який вбив кухонним ножем свою вагітну подругу. Автор досліджує тонку межу між геніальністю та божевіллям, складні політичні питання та етичні зобов’язання суспільства.
  7. Bottoms Up and the Devil Laughs — Керрі Хаулі. Розповідь про стан національної безпеки США та людей, які мають до неї відношення. У центрі сюжету — співробітниця Агентства національної безпеки, яку засудили до 63 місяців ув’язнення за витік секретної інформації.
  8. Fire Weather — Джон Вайлант. Автор розповідає про перебіг подій 2016 року, коли катастрофічні лісові пожежі поглинули цілий муніципалітет Форт МакМюррей у канадській провінції Альберта. Головним героєм книги є сам вогонь: непокірна та жахлива стихія, що стає тільки ненаситнішою з глобальними кліматичними змінами.
  9. Master Slave Husband Wife — Іліон Ву. Роман розповідає про подружжя аболіціоністів Еллен і Вільяма Крафтів, які у середині XIX століття втекли з рабовласницької Джорджії на північ США. Еллен видавала себе за хворого білого чоловіка-плантатора, а Вільям — за його раба. Втеча пари отримала широкий розголос, зробивши їх одними з найвідоміших утеклих рабів в історії Сполучених Штатів.
  10. Some People Need Killing — Патриція Євангеліста. Книга здебільшого охоплює період між 2016 і 2022 роками, коли тодішній президент Філіппін Родріго Дутерте проводив кампанію з масових позасудових вбивств начебто задля забезпечення порядку в країні. Авторка не тільки розповідає про жахи цього періоду, а й досліджує причини того, як Дутерте зміг прийти до влади та запровадити свою жахливу політику.

tykyiv.com

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал