Співачка Аліна Паш і Сергій Жадан записали аудіогід для музею, де зберігаються роботи Пікассо та Малевича

Співачка Аліна Паш і письменник Сергій Жадан записали двомовний аудіогід для Пархомівського художнього музею ім. Луньова на Харківщині, де зберігаються роботи Пікассо, Малевича, Кандинського, Шишкіна, Реріха, Айвазовського та інших всесвітньо відомих майстрів.

Також стартувала промокампанія, яка має привести до «сільського Ермітажу» якомога більше туристів.

Про це кореспондентові ukrinform.ua розповів ініціатор проєкту з популяризації Пархомівського музею Микола Давидюк, який згуртував навколо ідеї фахівців і культурних діячів.

«Ми пишемо аудіогід українською та англійською мовами. Для нас принципово показати, що це крутий український музей, і щоб усі, хто туди приїздить, відчули це піднесення. Англійська, бо ми віримо, що туди можуть їхати іноземні туристи. Це буде найкращий з аудіогідів, що є в країні, 100%, і один з кращих серед європейських музеїв. Бо те, як Аліна Паш підійшла до англійської версії, неперевершено! Сам підхід, те, як вона обирає тональності, тембр, гра з голосом – це щось. Плюс – найкрутіший письменник країни Сергій Жадан», – зазначив Давидюк.

Над гідом ще працюють спеціалісти, його представлять незабаром. Також музей отримав нову айдентику: фахівці оновили сайт музею, логотип, зробили сторінку в Інстаграмі, де вже почалася комунікація з відвідувачами. Професійний музейний фотограф зняв усі шедеври в Пархомівці для оновленого сайту. Ще стартувала рекламна кампанія в чотирьох містах України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Для таких міст як Київ, Полтава, Дніпро, Харків це може бути класний тур вихідного дня. Ми запустили рекламу, поки в невеликій кількості, але вона вже є. Її месидж простий: велике мистецтво поруч, воно доступне, до нього можна дістатися за 2, 4, 5 годин і, заплативши 20 гривень, побачити світові шедеври. Кожен може собі це дозволити», – зазначає Давидюк.

Окрім реклами на вулицях, популяризувати музей запропонували лідерам думок та блогерам, які робитимуть фото для соцмереж із копіями картин Малевича, Пікассо Шевченка, що знаходяться в Пархомівці.

Наразі кампанія почала отримувати відгук від бізнесу. «Люди справді перейнялися і хочуть допомогти. Хтось пропонує безкоштовний хостинг, хтось пропонує запустити спільне виробництво брендових речей, крафтових виробів. Також ми зробили мерч – фірмові футболки, сумки, роздруківки копій картин – і вже передали музею. Всі права на розробку ми передаємо, щоб надалі музей міг ще замовляти, друкувати продукцію і на цьому заробляти», – розповів Давидюк.

Він наголошує, що проєкт з популяризації музею існує на тій же філософії, завдяки якій заклад з’явився.

«Ми зрозуміли, що кожна ініціатива може отримати свою вдячну відповідь у вигляді якогось донейту. Ми взялися за цей проєкт, і люди підключилися – хтось своїм талантом і часом, хтось грошима. Києво-Могилянська академія, наприклад, допомогла провести конкурс для молодих спеціалістів з реклами і дизайну, які розробляли брендинг музею. Долучилися люди в Києві, які дають безкоштовно можливість розмістити нашу рекламу на зупинках. В Нікополі бізнесмени хочуть безкоштовно поставити. Приєднався Сергій Майдуков, ілюстратор світового рівня. Буде додаткова хвиля реклами – його роботи», – розповів Давидюк.

Крім того, в рамках проєкту, може бути розширена колекція – за рахунок українського мистецтва. Картин відомих українських художників у музеї практично немає. Тож колекціонерів і самих митців просять долучитися і передати в дар якісь роботи.

Насамкінець Давидюк зазначив, що мета проєкту не лише залучення туристів, а й розвиток усієї громади, де знаходиться заклад.

«Перший етап: ми хочемо, щоб якомога більше людей дізналися, що в українському селі є супермузей, є суперколекція. Другий етап: зміни в інфраструктурі місцевості. Щоб музей «підняв» саму територію, хочемо запустити ідею, що культура – це не якась дотаційна стаття в бюджеті, яку постійно урізають. А це те, що може розвивати території, додавати бізнесу, інвестицій і додаткової вартості», – резюмував Давидюк.

Як повідомляв Укрінформ, Пархомівський художній музей ім. Луньова є одним із найцікавіших сільських музеїв України та одним із найпопулярніших туристичних об’єктів Харківщини.

Заклад розташований у будинку-«палаццо», зведеному наприкінці ХVІІІ ст. графом Подгорічані.

Музей є автономним відділом Харківського художнього музею. За період свого існування (понад 60 років) у його фондах зібрано близько 7 тис. експонатів – це унікальні твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, цінні матеріали з археології та етнографії.

Протягом 46 років керував музеєм учитель Панас Луньов (понад 30 років – на громадських засадах). Він поповнював колекцію, виборював для неї приміщення, відпрацьовував і запроваджував нові методи естетичного виховання дітей, заснував історико-мистецький клуб «Райдуга». Разом зі школярами він писав листи митцям, музеям і галереям, аби ті передавали роботи до сільського музею, а також багато подорожував. Кожного року Луньов з учнями відвідували найбільші музеї СРСР, майстерні художників, кілька разів на запрошення Дрезденської картинної галереї побували в Німеччині. Під час поїздок налагоджувалися зв’язки з відомими художниками, скульпторами.

Завдяки комунікації з музеями, видатними художниками, діячами культури, колекціонерами Луньов створив унікальну колекцію, також до фондів він передав і свою особисту колекцію.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.