Союзний базар під патронатом Лукашенка. Як поп-фестиваль у Вітебську розгубив майже всіх «братів-слов’ян»

Уперше за майже 30 років «Слов’янський базар» у Вітебську може пройти без представників більшості слов’янських країн або зовсім не відбутися. Зарубіжні артисти один за одним відмовляються від участі і просять прибрати їхні імена з афіш фестивалю. Багато з них навіть не були запрошені офіційно – про свою участь вони дізналися з обурених коментарів у соцмережах. «Настоящее время» – телеканал Радіо Свобода, створений з участю «Голосу Америки» – розповідає як «Слов’янський базар» перетворився в улюблений музичний проєкт білоруської влади, і як бойкот цього заходу ставить під загрозу його існування.

«Слов’янський базар» у Вітебську завжди був більше політичним заходом, аніж музичним фестивалем. Протягом останніх десятиліть він збирав зірок естради з країн колишнього СРСР. При цьому приїжджали туди й багато західних і південних слов’ян: поляків, чехів, словаків, болгар, сербів та інших. За словами Олександра Лукашенка, який традиційно відкриває «Слов’янський базар», цей фестиваль «завжди руйнував бар’єри і зміцнював дружбу народів». Президент Росії Володимир Путін, також за традицією, завжди шле вітання гостям та учасникам. У минулому році він написав, що «фестиваль уже багато років служить шляхетним цілям духовного єднання і взаємозбагачення культур братніх слов’янських народів».

 

ТРОХИ ПРО ВИТОКИ

Перший «Слов’янський базар» відкрився у вітебському Літньому амфітеатрі влітку 1992 року. У ньому взяли участь в основному артисти з Білорусі, Росії та України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Олександр Лукашенко вперше відвідав «Слов’янський базар» у 1995 році – через рік після перемоги на президентських виборах. Під час відкриття він заявив, що відтепер бере фестиваль під свій патронат. З тих пір до Вітебська щороку приїжджають улюблені зірки Лукашенка – перш за все артисти, яким не заважають факти порушення прав людини в Білорусі. Так, у 2018 році відомий сербський режисер і музикант Емір Кустуріца під час концерту у Вітебську назвав Лукашенка «найкращим у світі президентом».

 

СКАНДАЛЬНИЙ БАЗАР

«Слов’янський базар-2021» увірвався в новинні стрічки трохи раніше, ніж зазвичай, наприкінці березня цього року. Скандал розгорівся після того, як білоруських артистів не пустили на «Євробачення». У відповідь на рішення Європейського мовного союзу міністр культури Білорусі Анатолій Маркевич заявив, що перейматися не варто: «Слов’янський базар» – ось це справжній конкурс».

Російськомовна композиція «Я научу тебя» гурту «Галаси ЗМеста» не пройшла умови конкурсу «Євробачення»

Незабаром на офіційному сайті фестивалю з’явилася афіша зі списком виконавців. Утім, виявилося, що не всі з них знали про свою участь.

«Мої улюблені білоруси, – написав в Instagram відомий російський шоумен Михайло Галустян. – Я не збирався виступати на «Слов’янському базарі»! Не пишіть мені в директ і не пишіть коментарів. Прохання прибрати моє прізвище зі списків! Не дуріть народ!!!»

 

Відомо, що, крім Галустяна, від участі в «Слов’янському базарі» відмовилася російська група «Рондо», українська співачка Maruv і білоруський музикант Антон Табала. З афіш також зникли прізвища російських виконавців Наталії Корольової й Олександра Буйнова.

Про свою свідому відмову повідомив український шоумен Тимур Мірошниченко.

«Я дійсно понад 10 років був ведучим цього заходу від України, – написав Мірошниченко в своєму інстаграмі. – Усі ці роки це була історія про музику. Аж до цього року, коли ситуація у Білорусі напружилися настільки, що навряд пісенний фестиваль може залишитись осторонь політики. Я не їду до Вітебська і повідомив про це організаторів».

radiosvoboda.org