Сьогодні ювілей знаменитого письменника, який передбачив Інтернет, Google, смартфони, 3D-друк

Сьогодні, 12 вересня, – 100 років з дня народження Станіслава Лема (1921 – 2006) – знаменитого польського письменника-фантаста.

Майбутній письменник народився у Львові у єврейській сім’ї. Там же, у Львові, пройшли дитячі та юнацькі роки Станіслава Лема, про що він розповів у автобіографічній книжці «Високий Замок».

Станіслав Лем є найпопулярнішим серед польських письменників за кількістю мов, якими перекладено його твори. Переважно це були твори класичної наукової фантастики. Його книги перекладені на 41 мову, продано більше 30 млн екземплярів. Автор фундаментального філософського праці «Сума технології», в якому передбачив створення віртуальної реальності, штучного інтелекту, а також розвинув ідеї автоеволюції людини, створення штучних світів і багато інших.

У це важко повірити, але у своїх романах письменник фактично передбачив створення у майбутньому планшетів та електронних книг, аудіо книг, Інтернет, Google, смартфони, 3D-друк, віртуальну реальність та інші реалії ХХІ-го століття.

Детальніше про це: https://culture.pl/ru/article/13-veshchey-kotorye-predskazal-lem

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Помер 27 березня 2006 року о Кракові після тривалої хвороби серця. Був похований на Сальваторскому кладовищі Кракова.

 

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.