Сьогодні – день народження відомого українського письменника Юрія Мушкетика

Сьогодні – день народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата Шевченківської премії  Юрія Мушкетика (1929 — 2019).

Юрій Мушкетик  увійшов у сучасну українську літературу як автор творів, у яких минуле гостро віддзеркалюється в проблематиці сьогодення. Перша повість Мушкетика «Семен Палій» вийшла у світ далекого 1954 року. Найкращі його повісті і романи, зокрема «Яса», «З’їж серце лева», «Біла тінь», «Брат на брата», «Суд над Сенекою», «Позиція», «Час звіра» увійшли до літературної скарбниці ХХ-го століття, широко відзначені літературною критикою і читацькою увагою.

Юрій Мушкетик понад 10 років керував журналом «Дніпро», а  в 1986 – 2001 роках очолював Національну спілку письменників України. За цей час на її основі створили «Народний рух», товариства «Просвіта» і «Меморіал». «Звичайно, письменники мого покоління не сягнули того рівня жертовності, що Іван Світличний, Василь Стус чи Євген Сверстюк… Але ми на них дивилися. Я увесь вік сповідував кредо деяких афінських демократів: щоб ніхто через мене не одягнув чорного плаща, тобто намагався не робити зла», – сказав він в одному зі своїх численних інтерв’ю.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал