Сьогодні день народження Михайла Вербицького, автора музики до гімну України

Сьогодні, 4-го березня, в Україні відзначається день народження видатного музиканта та громадського діяча Михайла Вербицького.

4 березня 1815 року народився Михайло Вербицький, якого більшість знає як автора музики до чинного гімну України. Варто зазначити, що він не тільки композитор й хоровий диригент, а ще й священник Української греко-католицької церкви та активний громадський діяч: був зачинателем професійної музики в Галичині та одним з фундаторів Національної композиторської школи в Україні.

НЕПОКІРНИЙ СЕМІНАРИСТ

Продовжуючи династію священників, Михайло Вербицький вступив до Львівської духовної семінарії. Цікаво, що з неї його виключали двічі: за веселі пісні (адже сміх як профанне начало повністю суперечить сакральному началу), гру на гітарі та запізнення на ранкові молитви. До речі, він створив навчальний посібник “Гра на хітарі”, а музика до гімну у першому варіанті була написана для супроводу на гітарі, а згодом вже з’явився варіант для хорового виконання. Також брав участь у семінарському бунті, де студенти вимагали кращого харчування. Навчання студенту вдалося закінчити вже у Перемишельській семінарії.

АВТОР ТРЬОХ ГІМНІВ

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Вперше виконання твору “Ще не вмерла Україна” як гімну прозвучало у Перемишлі під диригуванням Анатоля Вахнянина як завершальний номер першого на західноукраїнських землях концерту на честь Тараса Шевченка 10 березня 1856 року.
Другим символічним гімном українського народу став “Заповіт” Тараса Шевченка, який поклав на музику Михайло Вербицький, він також створив музику до “Отче Наш”, що фактично є гімном християнства.

narazi.media

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.