Сьогодні – 70-річний ювілей Аскольда Лозинського

Сьогодні відзначає своє 70-річчя Аскольд Лозинський — президент Світового конгресу українців (1998—2008), юрист.

Народився 8 лютого 1952 р. в Нью-Йорку в сім’ї українських емігрантів, які прибули до США в 1951 р., в час третьої політичної хвилі української еміграції. Третя хвиля української еміграції знаменна тим, що серед неї була велика кількість інтелігенції та науковців. Вони сприяли розквітові українського політичного, громадського, культурного та релігійного життя в діаспорі. Цих емігрантів об’єднувала відданість ідеї незалежності України й відновлення української суверенної держави. Вони постійно виступали проти русифікації української мови й культури. Різко протестували проти ув’язнення чи фізичного нищення українських дисидентів.

Свою роботу з об’єднання світового українства розпочав ще замолоду, однак добре розумів, що для успішної праці йому необхідна добра освіта. Тож у 1969 р. Аскольд закінчив гімназію «Реджіс» у Нью-Йорку, а в 1973 р. — коледж «Фордхам» і здобув ступінь бакалавра за спеціальністю класична філологія. В 1976 р. закінчив юридичний факультет університету «Фордхам». Здобув науковий ступінь доктора. В 1977 р. увійшов до складу адвокатури міста Нью-Йорка. Спеціалізацією Лозинського були майнове право, торговельні операції, майно. Він член Федеральної адвокатури Південного і Східного Нью-Йорку.

На шляху об’єднання світового українства Аскольд Лозинський обіймав посади:

головного редактора українсько-американського студентського часопису — 1971—1974;

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

президента Української студентської організації — 1973—1975;

президента Українсько-американської молодіжної асоціації — 1980—1989;

члена Ради директорів Організації американської допомоги у світі — 1981—1985;

віцепрезидента Українського конгресового комітету Америки (організація представляє українців США) — 1989—1992;

президента Українського конгресового комітету Америки — (1992—2016)

Крім того, Аскольд Лозинський є членом правління багатьох українсько-американських та світових українських організацій, а також професійних асоціацій США. Активно об’єднує світову українську спільноту за кордоном. З цією метою не раз зустрічався з президентами США, України, Польщі. Нагороджений орденом України «За заслуги» II ступеня та відзнаками організацій українців у світі.

Коли у середині 1960-х років головно в Канаді та Сполучених Штатах створили так званий Світовий конгрес вільних українців (СКВУ), який після утворення Української держави трансформувався у Світовий конгрес українців (СКУ) та поширив свій вплив на європейські країни та на терени держав, що утворилися на уламках колишнього СРСР, його президентом у 1998 р. став Аскольд Лозинський. Нині нарівні з УВКР Світовий конгрес українців (організація представляє українців, які мешкають поза межами України) є ще однією міжнародною організацією, покликаною об’єднувати українців.

Один із сподвижників проведення з’їздів, конгресів і форумів світового українства, надання представниками діаспори допомоги (в тому числі і матеріальної) історичній Батьківщині та вихідцям з неї.

Аскольд Лозинський — автор кількох книжок публіцистики і численних публікацій в пресі.

uk.wikipedia.org

 

Редакція «Української літературної газети» вітає Аскольда Лозинського з ювілеєм!

З роси і води, шановний пане Аскольде!

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.