Служба зовнішньої розвідки оприлюднила архівні матеріали про першого міністра закордонних справ УНР Олександра Шульгина

Служба зовнішньої розвідки України публікує із архівних фондів матеріали про першого міністра закордонних справ УНР Олександра Шульгина, досі не відомі науковцям, дослідникам і широкому колу громадськості. Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Він був одним із тих, хто з моменту проголошення Української Народної Республіки і упродовж усіх міжвоєнних років чи не найбільше зробив для визнання України як незалежної держави, формування української зовнішньої політики, відстоювання українських інтересів у світі і розвитку міжнародного співробітництва. За його активною діяльністю пильно стежили органи ДПУ–НКВС СРСР і навіть мали намір завербувати, йдеться у повідомленні на офіційному сайті СЗРУ.

Прізвище О. Шульгина згадується у багатьох архівних справах розвідки за 1930–1940 роки, які стосуються діяльності української еміграції. Водночас у фондах є й окрема справа-формуляр під назвою «Дипломат». Так співробітники НКВС СРСР позначили одного з лідерів української еміграції, який створював чимало проблем для радянських спецслужб. Справа була заведена центральним апаратом НКВС у Москві, а не в Києві, і це ще більше свідчить про вагомість особи О. Шульгина в українському емігрантському середовищі.

“За радянського періоду на ім’я Олександра Шульгина і його праці було накладено табу, а якщо про нього і згадувалося, то винятково в негативному світлі, як українського буржуазного націоналіста. І лише за незалежності України одному з найактивніших творців суверенної Української Народної Республіки, відродження новітньої української державності, визначному українському дипломатові, історику, громадському і політичному діячу віддали належну шану”, – йдеться на сайті Служби зовнішньої розвідки.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.