Словник сучасної української мови та сленгу обрав слово 2021 року

Словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” обрав слово вакцина словом 2021 року. Про це повідомляє myslovo.com.

Події останніх двох років не залишають нам простору для маневру. Як і минулоріч, цьогорічне слово року продиктоване пандемією коронавірусу, але вже на наступному її витку. Вакцина та похідні від неї слова, передусім “вакцинація”, повністю домінували у суспільній дискусії року, що минув.

Цікавим є той факт, що питомо українське слово “щеплення” переважало у вжитку “вакцинацію” аж до початку кампанії масової вакцинації від коронавірусу. Натомість в українській мові відсутній усталений відповідник запозиченню “вакцина”.

Серед інших важливих похідних або пов’язаних із вакциною/вакцинацією слів 2021 року слід відзначити:

антивакцинатор (скорочено антиваксер або антивакс) – противник вакцинації

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

ревакцинація – повторна вакцинація для підтримки рівня імунного захисту

бустерна доза (скорочено бустер) – додаткова доза вакцини, якою проводиться ревакцинація

імунізація – процес набуття імунітету, зазвичай шляхом вакцинації

імунітет – здатність організму протистояти дії шкідливих зовнішніх факторів. Тут можна згадати філологічну інтервенцію митрополита Епіфанія, який назвав “імунітет” словом 2021 року, провівши цікаві паралелі між поведінкою вірусу та нашого північно-східного сусіда.

ковідна тисяча або тисяча Зеленського – ініціатива президента Зеленського, спрямована на стимулювання вакцинації. Щоправда, доступна вона лише тим, хто знайомий із діджиталізацією та користується додатком “Дія”. На соціально-вразливі групи населення дана ініціатива не розрахована.

Іншими словами, які окреслювали публічний дискурс минулого року, були:

Велике будівництво – ще одна ініціатива Зеленського, спрямована на розвиток інфраструктури

деолігархізація – боротьба з олігархами, яку розпочав президент Порошенко, і сам же від неї постраждав

земля – у зв’язку з відкриттям ринку сільськогосподарських земель та найбільшим урожаєм зернобобових культур в історії України

вагнергейт – провалена спецоперація українських спецслужб, яка мала на меті затримання найманців російської приватної військової компанії Вагнера

війна – агресивна риторика та невмотивоване розміщення Росією значних військових сил біля кордонів України наприкінці року спричинили до широкої дискусії щодо можливості повномасштабного вторгнення РФ.

——————————————————————————————————————————-

Словник “Мислово” створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

Мислово” обирає слово року вдев’яте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість. Слова року за минулі роки:

2020: коронавірус

2019:  діджиталізація

2018:  томос

2017:  безвіз

2016:  корупція

2015:  блокада

2014:  кіборги

2013:  євромайдан

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.