Слідом за Україною заяву на вступ до ЄС подають Грузія та Молдова

Після того, як Україна подала заявку на вступ до ЄС за скороченою процедурою, а Європарламент закликав надати нашій державі статус кандидата, подібні рішення щодо вступу в ЄС прийняли уряди Грузії та Молдови. 

Так, 3 березня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі підписав документ про запит на вступ Грузії до ЄС. Згодом президентка Молдови Мая Санду підписала аналогічну заявку. 

«Шановні громадяни, якщо для одних рішень потребується час, інші повинні бути прийняті оперативно… Ми подамо запит в найближчі дні до Брюсселю», — сказала Санду. 

Як відомо, Україна, Грузія та Молдова входять до альянсу Асоційованого тріо. Це посилений формат з інтеграції країн до Європейського Союзу.

Зазначимо, що прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі 25 лютого повідомив, що його країна не підтримуватиме санкції Заходу проти Росії, яка вторглася до України. Він зазначив, що це «ще більше нашкодить його країні та населенню». Згодом тисячі громадян Грузії вийшли на протест із закликом до імпічменту Гарібашвілі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал