“Слідами Букової землі” Марії Матіос. Як виглядає новий туристичний маршрут на Буковині

На Буковині створили туристичний маршрут, який охоплює побут людей та історичні події, описані у романі буковинки Марії Матіос “Букова земля”. Екскурсія може бути пішохідною, велосипедною, кінною або автомобільною. Суспільне разом з авторами маршруту поїхало на найцікавіші локації та показує, як виглядають “Сліди Букової землі”. Про це повідомляє suspilne.media.

Роман буковинки Марії Матіос охоплює 225 років, впродовж яких розповідаються долі п’яти родин різного статусу. Землероби, воїни, міністри та посли були пов’язані з буковою землею — Буковиною.

ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

У Берегометі Вижницького району є історико-краєзнавчий музей, де представлені експонати буковинських Карпат від 19 століття. Це приміщення колишньої аптеки Отто Клустера. Тут розпочинається туристичний маршрут.

За словами директора Федора Чев’юка, Матіос відвідувала музей та деякі розповіді звідти інтерпретувала у своєму романі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У музеї є чотири зали, поділені за тематикою різних частин: освіта, побут та релігія, господарство та ремісництво, картографічні матеріали.

РЕЗИДЕНЦІЯ ГРАФІВ ВАСИЛЬКІВ ФОН СЕРЕТСЬКИХ

Неподалік музею зберігся колишній маєток родини Васильків, збудований в 19 столітті. Зараз тут облаштували будівлю червоного хреста.

“Вся родина до початку Першої світової війни доклала зусиль, щоб збудувати цей маєток. Під час війни будинок пограбували та підпалили. У радянський період маєток відновили й облаштували в ньому лікарню. Наразі це центр червоного хреста соціальної реабілітації”, — каже автор маршруту Роман Гищук.

УРОЧИЩЕ БАРСУКИ

З Берегомета маршрут пролягає до Долішнього Шепоту. Урочище Барсуки є частиною пішохідного маршруту.

Тут є пам’ятка природи – водоспад Чемернарський Гук, скала Великого мольфара і графині Елізи Василько.

“На вершині, підіймаючись по сходах, є трон, де Еліза сиділа і спостерігала за краєвидами. Це і показує пам’ятка природи”, — каже автор.

ПЕРЕВАЛ ШУРДИН

Далі туристи рухаються на найвищий автомобільний перевал України — Шурдин. Його висота 1173 метри, а протяжність приблизно 20 кілометрів серпантиновою дорогою.

У романі Марії Матіос тут описуються історичні події – родина Васильків в часи Першої світової війни створила гуцульський легіон, який обороняв край.

“На цій місцевості у 1914-1915-их роках проходили битви між буковинським легіоном і російськими імператорськими військами. Тут зосереджена частина нашого маршруту”, – розповідає автор маршруту Роман Гищук.

МУЗЕЙ ЖИВОЇ ГУЦУЛЬСЬКОЇ ПОЖИВИ

За словами автора проєкту Віктора Скрипника, частиною туристичного маршруту є гастронапрямок. Це німецька швабська кухня у Долішньому Шепоті та крафтові й автентичні страви в музеї живої гуцульської поживи в селі Багна.

У Багні туристи можуть взяти майстер-клас у власниці музею Наталії Вятковської з приготування гуцульської їжі.

За словами Наталії, крім традиційної гуцульської їжі, вона готує і сучасні страви. Зазвичай, показує туристам як готувати кулешу, грибну юшку, голубці.

Весь маршрут триває три дні, втім туристи можуть обрати лише частину.

За словами автора маршруту, у Вижницькому районі є два пункти пропуску, які не діють понад десять років. Якщо їх відкриють, то маршрут зможуть продовжити до Румунії, оскільки в романі події відбуваються і там.

До розробки проєкту Віктор Скрипник та Роман Гищук залучили команду з торговельно-економічного інституту, громадської організації «Гостинна Буковина» та обласної федерації спортивного туризму.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.