Складено топ-25 найпопулярніших сучасних українських письменників (інфографіка)

Складено найпопулярніших сучасних українських письменників. Оцінку учасників конкурсу проводила редакція Фокуса в два етапи. На першому – склали лонг-лист з 50 учасників. Редакція відбирала потенційних учасників рейтингу з числа літераторів, чиї імена в минулому році найчастіше звучали в ЗМІ і літературної тусовці. Лонг-лист розділили на п’ять категорій: “висока” українська література, популярна література, книги для дітей, нон-фікшен і переклади світової літератури на українську мову. Для кожної категорії відібрали по 10 учасників.
УЛГ в Telegram: https://t.me/ukrlitgazeta
УЛГ у Facebook: https://www.facebook.com/litgazeta.com.ua
На другому етапі попросили групу експертів вибрати, на їх погляд, кращого автора в кожній номінації. Перша п’ятірка учасників у кожній категорії, яка набрала найбільше голосів, склала шорт-лист рейтингу.

Джерело: Фокус
Джерело: Фокус

В цілому учасники рейтингу могли отримати до 100 балів. За кожен голос експерта, відданий учаснику, присуджували йому по 5 балів. Лідеру за кількістю схвалень експертів журі рейтингу віддало дев’ять голосів. Таким чином, експертне опитування міг дати учасникам рейтингу до 45 балів.
До 30 балів учасник міг отримати за результатами продажів його книг в 2018 році. Інтернет-магазин Yakaboo, в асортименті якого книги близько 30 тис. авторів, на запит відмовився надати абсолютні цифри з продажу, але розташував учасників рейтингу по порядку, в залежності від кількості проданих книг. Учасник, що зайняв з продажу перше місце, отримав 30 балів. Останнє – 0 балів. Між іншими бали розподілялися пропорційно місцям. Щоб оцінити комерційну успішність перекладачів, автори рейтингу вибирали зі списку Yakaboo тих авторів, твори яких вони переводили.
Чергові 10 балів присуджували за кількість згадок учасника рейтингу в минулому році на телебаченні, радіо та в друкованих ЗМІ. Ці дані надав партнер проекту, система Semantrum компанії “ЛІГАБізнесІнформ”.
Ще до 5 балів учасники рейтингу могли отримати виходячи з кількості згадувань їх імен в минулому році на онлайн-ресурсах за даними системи Semantrum.
Також до 5 балів учасникам рейтингу ми присуджували в залежності від числа їх передплатників в Facebook.
Нарешті, до 5 балів присуджували в залежності від кількості отриманих в минулому році учасниками літературних премій. Журналісти враховували всеукраїнські премії і рейтинги, такі як “Книга року”, “Шевченківська премія”, “Книга року BBC”, “Премія імені М. Рильського”, “Премія імені Лесі Українки”, а також премії та нагороди іноземних держав. Регіональні премії при підрахунку не враховувалися.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал