Скандал: гуманітарний комітет Ради відхилив проект В’ятровича про Бабин Яр після заяви Княжицького про депутатів-антисемітів

У середу, 14 квітня, народний депутат від політичної партії “Європейська солідарність” Микола Княжицький назвав деяких членів Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та його голову Микиту Потураєва антисемітами.

Як інформує ukranews.com, про це повідомив офіційний веб-сайт партії “Слуга народу”.

Інцидент стався коли профільний комітет не підтримав законопроект про додаткове виділення з бюджету 300 млн гривень на відзначення 80-ї річниці жертв трагедії Бабиного Яру.

“У нас є 7 антисемітів, включаючи голову Потураєва, які проти голосування за вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, я правильно розумію?” – поставив питання Княжицький після того, як 7 з 13 членів комітету утрималися від голосування за законопроект.

Нардеп від “Слуги народу” Єлизавета Богуцька вирішила відкликати свій голос за попередньо розглянуту комітетом постанову “Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту” авторства Володимира В’ятровича. Після повторного розгляду профільний комітет відхилив цю постанову.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За словами голови комітету Микити Потураєва, подібна скандальна риторика з боку окремих нардепів не сприяє конструктивній роботі над вшануванням пам’яті загиблих в Бабиному Яру.

“Проектом цієї постанови заперечується можливість взяти участь у створенні Меморіального комплексу Бабиного Яру тих євреїв, які походять з РФ. Як людині, родину якої ця трагедія не оминула, для мене болісно, що існує така суперечка між різними представниками єврейської громади. На комітеті я був змушений тимчасово відмовитися від головування та, зокрема, голосування за цю постанову. Через ці конфлікти та непорозуміння Україна не вшанувала належним чином 60-ті та 70-ті роковини трагедії жертв Бабиного Яру та Голокосту в Україні. А тепер ризикує не вшанувати належним чином ще й 80-ті роковини”, – зазначив Потураєв.

Варто зауважити, що після доповіді заступниці Міністра культури та інформаційної політики Лариси Петасюк профільний комітет підтримав законопроєкт про виділення з бюджету додаткових коштів на створення Меморіального простору пам’яті жертв Бабиного Яру.

“Ніхто не ставить під сумнів необхідність фінансування державного заповідника “Бабин Яр”, але виділення додаткових ресурсів на нього не було передбачено бюджетом України. Через це частина членів комітету, включно зі мною, спочатку утрималися від голосування за цей законопроєкт. Що й спровокувало абсурдні звинувачення в антисемітизмі з боку представників “Євросолідарності”, – додав Потураєв.

Нагадаємо, розстріли в Бабиному Яру є однією з найтрагічніших сторінок Голокосту. В ході Другої світової війни, протягом 2 днів, 29 та 30 вересня 1941 року, на території київського урочища представники німецької окупаційної адміністрації розстріляли 33 771 єврея.

Всього протягом періоду окупації з вересня 1941 року по листопад 1943 року на території Бабиного Яру загинули понад 100 тис. людей, представників різних національностей та сторін.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.