Штучний інтелект зміг розібрати рукопис Войніча

 
Рукопис, який знайшов в 1912 році в італійській Єзуїтській бібліотеці торговець рідкісними книгами Вілфрід Войніч, нарешті вдалося розпочати розшифровувати за допомогою штучного інтелекту.
Про це повідмляє ЛітАкцент.
Дослідникам з Альбертського університету, імовірно, вдалося з’ясувати, якою мовою написаний середньовічний манускрипт. Для цього вони завантажили в алгоритм Декларацію прав людини, перекладену на 380 мов, і програма з 97% -ю точністю показала, що рукопис написаний на івриті. Після цього вчені приступили до декодування тексту. Вони думають, що в кожному слові опускаються голосні і букви міняються місцями. Відповідно до цієї теорії, перше речення рукопису Войніча виглядає так: «Вона дала рекомендації священика, главі дому, і мені, і людям». Також дослідники розповіли, що в першому розділі манускрипту є такі слова, як «землероб», «світло», «повітря» і «вогонь», які могли б використовуватися в книзі про виготовлення ліків.
Однак штучний інтелект не зможе перекласти книгу повністю — для цього необхідна людина, яка знайома з синтаксисом і сенсом слів, а також добре знає історію.

«Одного разу побачивши її, одного разу доторкнувшись до цієї таємниці, природним людським бажанням стає розгадати загадку, — говорить Ґреґ Кондраков з відомої лабораторії штучного інтелекту в Альбертському університеті. — Я був заінтригований і подумав, що зможу привнести щось своє».

Вуглецевий аналіз показав, що манускрипт Войніча був створений на початку 15 століття. Він складається з 240 сторінок і прикрашений зображеннями відомих і невідомих нам рослин, а також зірками, планетами. Досі ніхто з учених, що брався за розшифровку манускрипту, не зміг з’ясувати, якою мовою він написаний.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал