«Шкарлета виправить Могила»: на Києво-Могилянській академії вивісили банер, адресований міністру освіти

У п’ятницю, 11 лютого, на будівлі Києво-Могилянської академії у Києві вивісили банер, присвячений міністру освіти та науки Сергію Шкарлету. Про це пише nv.ua.

Студенти виступають проти втручання влади у вибори президента вишу, на яких 27 січня переміг Сергій Квіт.

Незважаючи на те, що він набрав необхідні для призначення 52,8% голосів, Шкарлет вирішив призначити на 27 квітня повторне голосування.

У зв’язку з цим на будівлі університету й з’явився плакат з його засновником митрополитом Петром Могилою.

«Шкарлета виправить Могила», — говорить надрукований на ньому напис.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

До протесту Києво-Могилянської академії приєдналися студенти й інших вишів.

Вони вимагають підписати контракт з Квітом, звільнити Шкарлета та припинити наступи на університетське самоврядування.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА В МОГИЛЯНЦІ

Міністерство освіти і науки оголосило конкурс на заміщення посади президента Києво-Могилянської академії у жовтні 2019 року. Відтоді вибори проходили чотири рази, але жоден із кандидатів не набирав потрібної кількості голосів.

20 січня 2022 року вибори відбулись уп’яте, в них брали участь колишній міністр освіти та експрезидент академії (2007—2014) Сергій Квіт і тодішня в.о. президента НаУКМА, декан факультету економічних наук Олександра Гуменна.

Під час другого туру голосування 27 січня Квіт набрав 52,8% голосів, Гуменна — 42,92%. 1 лютого Квіт здав у Міносвіти документи на спецперевірку.

Гуменна подала до МОН скаргу на порушення під час виборів, але пізніше заявила, що рішення було передчасним і вона відкличе листа.

2 лютого МОН оголосило новий конкурс на посаду президента академії, а міністр Сергій Шкарлет призначив повторні вибори на 27 квітня. Він казав, що не визнає результати, бо під час другого туру голосування з дільниці вкрали виборчу скриньку. Пізніше її знайшли на вулиці поряд із територією університету.

На сайті НаУКМА з’явилося звернення спільноти університету, яка закликала міністерство якнайшвидше підписати контракт із переможцем виборів. Також університет опублікував правовий висновок експертів, згідно з яким, сумніватися в результатах виборів немає підстав.

Органи студентського самоврядування НаУКМА 2 лютого оприлюднили заяву, в якій звинуватили МОН у «перевищенні повноважень» та оголосили про початок безстрокового страйку.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.