Що покажуть на «Молодості»: Халпахчі анонсував програму кінофестивалю

50-й ювілейний Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» анонсував цьогорічну програму.

Як повідомляє ukrinform.ua, про неї розповів на пресконференції художній керівник кінофестивалю Андрій Халпахчі.

«Окремо хочу сказати про конкурс повного метра, де цього року дуже потужно буде представлена Україна – українська картина «Я працюю на цвинтарі», яка тільки-но закінчена. Її міжнародна прем’єра, здається, відбудеться на фестивалі. Географія ж конкурсу досить широка – це 9 фільмів, ще 3 зараз у стадії підтвердження – і цікава. Наприклад «Карнавал». Ви побачите, яка кількість країн об’єдналися для того, щоб зняти цей фільм. Крім того, вперше у нас буде картина з Мальти, і це, здається, перший повнометражний фільм, зроблений у цій країні», – сказав Халпахчі.

Він зазначив, що, як завжди, програма фестивалю включає традиційні блоки – це міжнародний конкурс з трьох частин (студентські, короткометражні, повнометражні перші дебютні стрічки); національний конкурс короткого метра; конкурс «Sunny Bunny», конкурс кіно для дітей з дитячим журі «Molodist Teen Screen».

«І цього року з’являється нова секція, до якої ми прагнули багато років, – міжнародний конкурс документальних повнометражних фільмів, але також дебютних», – додав Халпахчі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Художній керівник уточнив, що остаточна статистика щодо фільмів ще буде опублікована, але при відборі довелося переглянути приблизно 3 тисячі фільмів – як короткого, так і повного метра.

Щодо позаконкурсної програми він зауважив, зокрема, що цього року, багато в чому завдяки підтримці Італійського інституту культури, на фестивалі очікується дуже широка презентація італійського кінематографа.

«Буде дуже цікавий позаконкурсний документальний фільм, який створив німецький класик театральної сцени Пітер Штайн, – це «Подорож Гете до Сицилії». Дуже красива картина, і ми сподіваємося, що Пітер Штайн зможе її представити особисто», – сказав Халпахчі.

Він нагадав, що «Молодість» завжди присвячує кінокласику до 100-річчя видатних людей і цьогоріч в ній багато цікавих імен. Зокрема, на фестивалі будуть такі фільми , як «Джинджер і Фред» – до 100-річчя Джульєтти Мазіни, «Смерть у Венеції» Вісконті – до 100-річчя британського актора Дірка Богарта. Також 100 років від дня народження французьких акторів Симони Синьйоре та Іва Монтана, і глядач побачить фільми за їх участі.

Як зазначалося, на фестивалі буде презентовано великий проєкт, який готує Італійський інститут культури в Україні.

«З нагоди 50-го ювілею ми хочемо презентувати в Києві пересувну виставку, яка присвячена 100-річчю від дня народження великого маестро Федеріко Фелліні. Ця виставка відбудеться у співпраці з кінофестивалем «Молодість» та Музеєм кіно Національного центру Довженка. З цієї нагоди до Києва має завітати племінниця маестро Франческа Фабрі-Фелліні, яка також презентує свою режисерську роботу на кінофестивалі «Молодість». Також нас відвідає відомий італійський кінокритик Мауріціо Фантоні-Міннелла, який презентує документальне кіно», – розповів директор Італійського інституту культури Едуардо Крізафулі.

Як повідомляв Укрінформ, 50-ий Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» відбудеться з 29 травня до 6 червня 2021 року за підтримки Держкіно. Кінофестиваль пройде в офлайн- та онлайн-форматі. Фільмом відкриття кінофестивалю стане «Вавилон XX» Івана Миколайчука.

Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.