Що насправді означає продовження терміну висунення номінантів на Шевченківську премію?

Телеканал  tsn.ua оприлюднив сюжет про «дискусію через подовження терміну висунення номінантів на цю нагороду». Як відомо, таке рішення ухвалив оновлений склад Комітету премії, котрий очолив телеведучий Юрій Макаров.

Нижче – текст, який був озвучений в телевізійному сюжеті цього телеканалу.

«Рішення щодо подовження терміну висунення претендентів на премію ім. Т. Шевченка у 2020 році здивувало її лауреата, поета Тараса Федюка. На сторінці в соцмережі він припустив, що подовження до 15 січня, це спроба нових комітетників нагородити “своїх”.

“Я здогадуюсь, і не тільки я, а дуже багато людей, що можливо, зараз будуть заводити, знов таки в цю каденцію Шевченківських перегонів, близьких людей до теперішніх нових членів Комітету”, – припускає Тарас Федюк.

Літературознавиця Тамара Гундорова, нова членкиня Комітету, апелює Тарасові Федюку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Не йдеться про “своїх” і “чужих”, бо це не є метою жодного з членів Комітету, є критерії, і вони дуже високі. Це значущість, досягнення, внесок в культурну спадщину”, – зауважує вона.

Новий голова Шевченківського Комітету Юрій Макаров, який був у попередній трирічній каденції, пояснює, що подібні випадки із подовженням дедлайну і раніше траплялися. І зараз, каже, нічого надзвичайного не трапилось.

Макаров наголошує, що впевнений як у своїх колегах, так і в собі. Тому всі звинувачення в можливій упередженості відкидає.

“Це розкритикували ті люди, які вже вважали, що премія у них в кишені. Це регулярна практика”, – пояснює Макаров.

У самому ж Комітеті пояснюють, що вирішили дати додатковий час через те, що в певних номінаціях претендентів достатньо, от як у літературі. Але в деяких нішах претендентів обмаль. Як от наприклад, у музиці їх лише двоє. Або в кіно – чотири. Але хороших творів набагато більше. Тому й чекатимуть до 15 січня на номінування.

Разом з тим, літературознавець і член попереднього Комітету, Ростислав Семків, список нового журі схвалює. І переконаний, що ця каденція Шевченківських експертів продовжить традиції попередників.

Опоненти нового Комітету кажуть, що тепер пильно стежитимуть, кого ж висуватимуть у лауреати. Поки що до Шевченківського Комітету жодної додаткової заявки не надійшло».

До відома авторів телесюжету: рішення щодо подовження терміну висунення претендентів «здивувало» далеко не одного Тараса Федюка, а дуже багатьох письменників, які активно обговорюють це у соцмережах.

Також чомусь у телевізійному коментарі не прозвучало, чому члени Комітету на своєму засіданні грубо порушили Положення про роботу Шевченківського комітету, згідно з яким термін подання заяв від номінантів на премію завершився ще 31 жовтня.

«Забули» творці телесюжету на «плюсах» також про те, що вже двоє письменників – Борис Гуменюк і Неоніла Стефурак на знак протесту відмовилися брати участь у перегонах на здобуття Шевченківської премії.

Дивним виглядає також, що телеканал не звернувся за коментарем з цього приводу до керівництва Національної спілки письменників України.

УЛГ