Сергій Жадан отримав польсько-білоруську літературну премію імені Єжи Ґедройця

Сергій Жадан отримав польсько-білоруську літературну премію імені Єжи Ґедройця.

Про це письменник повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

Сердечно дякую Форуму діалогу та співпраці Польща-Литва та Форуму діалогу імені Єжи Гедройца в співпраці з інститутом De Republica за цьогорічну Премію імені Єжи Гедройца.

Направду, це чудова нагода подякувати всім тим полякам і литовцям – політикам, журналістам, активістам, волонтерам, тисячам громадян цих країн – які від початку повномасштабного російського вторгнення підтримують Україну, допомагають українцям, сприймають наші болі, трагедії, віру та впевненість як свої власні.

Історія робить іноді дуже химерні кроки, її маршрути іноді складно прорахувати, проте в моменти найбільш значимі, найбільш вирішальні, історія зазвичай просвічує внутрішньою логікою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Так і в ситуації з цією війною все стало на свої місця, стало очевидно, хто є справді добрим і відважним сусідом, народом, сповненим гідності та поваги до іншого, а хто є мертвотним геополітичним покручем, начиненим комплексами, розладами та наскрізним глибоко вкоріненим шовіністичним безумством.

Зрозуміло, що нині всі нагороди, всі оплески й усі жести солідарності є передусім виявом підтримки всіх без винятку українців, які боряться за свою свободу. І за цю підтримку хочеться ще раз подякувати. Історія твориться важко й криваво, але цього разу ми самі закладаємо її підмурок. І разом у нас усе вийде. Працюємо далі, наближаємо перемогу!

Літературна премія Єжи Ґедройця — премія, заснована у 2011, яку присуджують за найкращу прозову книжку, опубліковану у попередньому році білоруською мовою у жанрах «художня проза» та «есеїстика». Засновники — Посольство Республіки Польща в Республіці Білорусь, Польський інститут у Мінську, білоруський PEN-центр і Спілка білоруських письменників.

Мета премії: вшанувати публіциста, політика Єжи Ґедройця, прихильника добросусідських відносин між Польщею і Білоруссю, Литвою, Україною; посприяти поглибленню польсько-білоруских стосунків у галузі культури; популяризувати сучасну білоруську літературу в Білорусі і Польщі; підтримувати актуальних українських письменників, посприяти виходу їх творчості на міжнародний рівень.

Сергій Жадан — перший український письменник, який отримав премію. Раніше її лавреатами були Павел Касцюкевіч, Уладзімір Някляев, Ігар Бабков, Віктар Казько, Макс Шчур, Зміцер Бартосік, Уладзімір Арлов, Ілля Сін, Сяргей Дубавец та Ева Вежнавец.