Сергій Жадан отримав міжнародну премію за роман про війну на Донбасі

Український поет та прозаїк Сергій Жадан отримав премію EBRD Literature Prize 2022 за “Інтернат”. Йому та перекладачам присудили премію у розмірі 20 тисяч євро.

У понеділок, 13 червня, було оголошено переможця літературної премії EBRD (Європейського банку реконструкції та розвитку). Ним став культовий український поет та письменник Сергій Жадан.

Письменник отримав премію ЄБРР за свій роман “Інтернат” у виданні англійською мовою. Сергій Жадан та перекладачі з української мови (Райлі Костіган-Х’юмс та Айзек Стекхаус Вілер) отримають 20 тисяч євро за мистецькі здобутки.

Під час фінальної церемонії нагородження виступив і Сергій Жадан з промовою. Він розповів про російське вторгнення прямо з Харкова. Письменник подякував усім, хто відзначив його роман та наголосив, що Україні потрібна підтримка та солідарність.

Зараз ми знову відстоюємо своє право на існування, свою свободу, незалежність. Ми перебуваємо за 40 кілометрів від кордону з Росією, там проходить лінія фронту, там українці й українки борються за свою свободу та майбутнє, – сказав Жадан.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Літературний критик Тобі Ліхтіг поділився враженнями від роману українського письменника: “За простотою сюжету стоїть роман Жадана, надзвичайний, вибуховий, ніжний, гнівний і поетичний, про замордований край та про абсурд, банальність, жах і моменти справжнього єднання між людьми, які трапляються на війні. “Інтернат“ був на часі, коли він вперше був опублікований українською мовою у 2017 році, він був на часі торік, коли вперше вийшов у прекрасному перекладі Райлі Костіган-Х’юмса та Айзека Стекхаус Вілера, а в цей скрутний час він іще більше на часі”.

EBRD.