Секретаріат Національної спілки письменників України закликає членів Шевченківського комітету скласти повноваження

Секретаріат Національної спілки письменників України оприлюднив заяву з приводу низки скандалів довкола Шевченківської премії, з пропозицією до членів Шевченківського комітету скласти повноваження.

Нижче – текст заяви.

Світле й величне ім’я Пророка української нації Тараса Шевченка цьогоріч заплямував черговий скандал, що його спричинив Комітет із Національної премії імені Тараса Шевченка, – найвагомішої та основної мистецької премії України.

Вперше в історії Шевченківської премії, в день народження Тараса Шевченка 9 березня, не були оприлюднені імена лауреатів та не опублікований відповідний указ Президента, яким і мають оголошуватися результати. При цьому пресслужба В.Зеленського поширила новину про його зустріч із діячами культури та мистецтва з нагоди 209-ї річниці від дня народження Шевченка. Підкреслимо, що на цю зустріч не були запрошені представники ні від Інституту літератури, ні від Національної спілки письменників України, ні від Товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, тобто були проігноровані фахівці, однак на зустріч із Президентом прийшли переважно представники шоу-бізнесу.

10 березня голова Комітету Макаров на своїй сторінці у фейсбуку  опублікував повідомлення про те, що існуючі номінації вирішено доповнити додатковим конкурсом “За внесок у перемогу” й оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, що подібна дія – грубе порушення Положення про Шевченківську премію.

11 березня, після шквалу обурення в соцмережах, Шевченківський комітет оприлюднив заяву з іменами лауреатів 2023 року. Втім, переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті Президента указ, яким і оголошують переможців, не оприлюднений.

Це ще одне грубе порушення Положення про премію, згідно з яким лауреати оголошуються відповідно до Указу Президента.

Згодом стало відомо, що на хвилі низки скандалів голова Шевченківського Комітету Юрій Макаров подав у відставку. Ще раніше з Комітету вийшла художниця Влада Ралко.

Ми, українські письменники, в цій ганебній ситуації, що склалася, не можемо стояти осторонь. Адже відбулося не лише грубе порушення Закону України, а й фактичне зневаження великого і святого для кожного українця  імені Тараса Шевченка, цинічне нехтування багаторічних традицій нашої національної культури, що є символом нашої єдності та ідентичності.

При цьому нагадуємо,  що при формуванні нинішнього складу Шевченківського комітету були повністю проігноровані пропозиції Спілки письменників, відтак у його нинішньому складі немає Шевченківських лауреатів і жодного представника НСПУ.

Ми цілковито переконані, що Шевченківський комітет у нинішньому складі не здатен повноцінно виконувати свої функції, оскільки заплямував себе низкою гучних  скандалів і втратив довіру творчої спільноти.

Закликаємо членів Комітету добровільно скласти повноваження.

Якщо цього не станеться – звертаємося до Президента України підписати Указ про припинення повноважень нинішнього складу Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка і ініціювати підготовку до формування нового складу Комітету.

Звертаємося до керівників національних творчих спілок України висловити свою позицію щодо цієї заяви письменників.

Секретаріат Національної спілки письменників України