СБУ просить у Держкіно пояснень щодо російського проєкту «Следствие вели… с Леонидом Каневским» на «Інтері»

Департамент захисту національної державності Служби безпеки України надіслав запит до Державного агентства України з питань кіно з проханням надати копії документів, які слугували підставою для надання або ненадання прокатного посвідчення російського проєкту «Следствие вели… с Леонидом Каневским». 

Програма виходить на каналі «Інтер» з понеділка по четвер о 05:30 та о 22:05. 

Про це повідомляє detector.media.

Згідно зі ст. 15-1 ЗУ «Про кінематографію», в Україні забороняється розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій. Ця заборона поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, вироблених після 1 серпня 1991 року.

«Детектор медіа» надіслав Держкіно інформаційний запит із проханням прокоментувати ситуацію – чи надавало Держкіно прокатне посвідчення телевізійному проєкту «Следствие вели… с Леонидом Каневским», як реагує відомство, коли отримує подібні запити щодо телевізійних програм, а не кіно чи серіалів, і чи вважає доцільним винести проєкт на розгляд Експертної комісії з розповсюдження та демонстрування фільмів, яка би визначила, чи проєкт є документальним серіалом, а не просто телевізійною програмою, а отже розглядати можливість надання прокатного посвідчення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Подібний прецедент у Держкіно вже траплявся, коли його очолював Пилип Іллєнко. У коментарі «Детектору медіа» він розповів, що Експертна комісія з розповсюдження та демонстрування фільмів тоді аналізувала телевізійну програму та виносила рішення, чи можна її вважати документальним серіалом.

За його словами, телеканали користуються відсутністю чітких критеріїв про визначення документального фільму або серіалу, щоб обійти закон про заборону російського контенту в ефірі.

«Подібний випадок був, але не пам’ятаю точно, який це був рік. Спір був у тому, чи вважати продукт телепередачею, а чи серіалом. Там достатньо тонка грань – сучасні серіали та документальні фільми можуть виглядати по-різному, і закон чітко не дає критеріїв, як їх відрізнити. Це питання – одна зі спроб обходити обмеження закону – оголошувати продукт не документальним серіалом, а передачею. Ми керувалися висновком, який надавала Експертна комісія. Тут можливо теж є вихід в тому, щоб ця комісія визначила, що це за продукт і чи можна його розглядати як фільм чи це телевізійна програма», – сказав він.

Нагадаємо, що за 2014-2018 роки Держкіно скасувало посвідчення на право розповсюдження і демонстрування або відмовило у його видачі 620-ти фільмам, серіалам та мультфільмам. У 2019 році Держкіно заборонило п’ять фільмів, з яких два російських, а в одному знімався президент України Володимир Зеленський. У 2020 році відомство не заборонило жодного російського фільму.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.