СБУ попередила незаконне вивезення з України унікального прижиттєвого видання «Кобзаря» Шевченка

Служба безпеки України попередила незаконне вивезення за кордон унікального прижиттєвого видання «Кобзаря» Шевченка. Про це повідомив  ssu.gov.ua.

За попередніми даними слідства, запланував нелегальне переправлення раритету київський посередник, який діяв на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти історичну книгу через пункт пропуску «Ягодин». Оперативники та слідчі СБУ виявили в особистих речах фігуранта прихований від митного контролю збірник поетичних видань «Кобзар» Т.Г. Шевченка датований 1860 роком.

За попередніми висновками експертів, вилучене видання «Кобзаря» є однією із останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах в Європі може коштувати від 50 тисяч доларів США. Наразі в Україні за офіційними даними залишилося лише 8 примірників такого видання і вони є культурною та історичною цінністю для нашої країни.

У зловмисника також виявлено понад 200 срібних монет та прикрас часів Кельтської та Римської культур.

Вилучене раритетне видання та предмети старовини буде направлено на проведення експертного дослідження. За його результатами фігурантам планується повідомити про підозру за ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.