Сайт Нобелівського комітету вказав Івана Франка як “громадянина РФ”, після скандалу помилку виправили

29 січня стало відомо, що на сайті Нобелівського комітету місцем проживання українського поета Івана Франка зазначена Російська Федерація

Про це у Facebook написав директор музею Франка у Львові Богдан Тихолоз.

“На офіційному сайті Нобелівського комітету Франко раптом став громадянином… Російської Федерації. Саме так визначено країну (country), з якої походив номінант, у базі даних номінацій на премію з літератури у 1916 році”, – йдеться у повідомленні Тихолоза.

Тихолоз зазначає, що увагу до цього факту привернув користувач Facebook Ruslan Muzzle, а перевірити цю інформацію можна на сайті Нобелівського комітету, пише Буквоїд.

Тихолоз пояснив, що Франко був номінантом на Нобелівську премію з літератури, хоча й не отримав її з низки причин, серед яких його передчасна смерть. Поет народився в Австрійській імперії (яка існувала в 1804-1867 роках), а помер у двоєдиній Австро-Угорській державі (час її існування – 1867-1918 роки). У Російській імперії (а точніше, у підросійській Україні, зокрема, у Києві та Одесі) він бував лише кілька разів, а також перебував у Львові під час російської окупації Першої світової війни (у 1914-1915 роках).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

При цьому Тихолоз наголосив: “Одначе ніколи, повторюю – ніколи! – країною проживання Івана Франка не була Росія (у жодних політичних формах її існування). Натомість упродовж усього свого життя він був мешканцем коронного краю Дунайської імперії – Королівства Галіції та Лодомерії (себто Галичини і Волині). Тож, навіть за суто формальними критеріями, країна (country) Івана Франка – це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а радше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA)”.

Сьогодні стало відомо, що помилку виправили, замінивши РФ на Австро-Угорську Імперію.