«Саджати за жарти – це передостанній крок перед тим, як спалювати за наукові теорії». Росія пожиттєво заборонила в’їзд білоруському стендап-коміку за жарт

МВС РФ пожиттєво заборонило в’їзд в Росію стендап-коміку з білоруським громадянством Ідраку Мірзалізаде. Його перебування в країні визнано небажаним після того як він був засуджений за жарт про росіян. Як інформує ghall.com.ua, про це повідомляється на сайті відомства.

“Мірзалізаде допустив висловлювання, що збуджують ненависть і ворожнечу по відношенню до осіб російської національності,” – йдеться в повідомленні. У зв’язку з цим його перебування на території країни визнано загрозливим громадському порядку.

Комік був заарештований на початку серпня на 10 діб. На засіданні суду комік не визнав своєї провини, пояснивши, що його висловлювання були спрямовані саме проти ксенофобії і націоналізму. Приводом для порушення справи став його виступ в програмі “Розгони” в березні 2021 року. Він обговорював тему ксенофобії та проблеми, з якими стикаються люди неслов’янської зовнішності, коли знімають житло в Москві.

Мірзалізаде вибачився за жарт перед арештом і після звільнення. Він говорив, що кається за це. При цьому він зазначив, що фраза, за яку його засудили, була вирвана з контексту і “звучить жахливо для непідготовленого глядача”.

В його підтримку виступили колеги по цеху. У відео, записаному Михайлом Шацем, Данилом Поперечним, Іллею Соболєвим та іншими коміками, зазначалося, що Мірзалізаде в своєму виступі виступав проти ксенофобії, а не підтримував її. “Саджати за жарти – це передостанній крок перед тим, як спалювати за наукові теорії,” – стверджувалося в їхньому зверненні. Коміки провели концерт на його підтримку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.