«Сади перемоги»: кам’янчани долучилися

В Україні триває реалізація  загальнодержавної ініціативи «Сади Перемоги», яка  спрямована на ефективне використання кожного клаптика землі для вирощування продовольства. Ініціатива заходу  започаткована проєктом SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance «Супровід урядових реформ в Україні», що впроваджується Alinea International за фінансової підтримки Уряду Канади. Також до її підтримки активно приєдналися Міністерство розвитку громад та територій і Міністерство аграрної політики та продовольства України.

За словами заступника міністра Міністерства розвитку громад та територій Івана Лукері, «Сади Перемоги» — це відповідь українців окупантам на загрозу голоду. «Це про самозайнятість сотень тисяч людей, відволікання від психологічного тиску війни і забезпечення продуктами харчування своїх родин, сусідніх регіонів, всіх служб, що перебувають  на передовій», – наголошує  високопосадовець.

До  «городніх військ України» активно долучилися  і  мешканці територіальної громади Кам’янець-Подільської міської ради.  Цьому передувала проведена відповідна робота  департаментами економіки та розвитку інфраструктури,    соціального захисту населення, управління освіти і науки  Кам’янець-Подільської міської ради  як містян і жителів сіл,  так  і серед внутрішньо  переміщених осіб, котрі  знайшли прихисток на Кам’янеччині.  Відтак  бажаючим зайнятися городництвом згідно поданих заяв були виділені  земельні ділянки. У відділі з питань регулювання земельних відносин поінформували, що  місто для виконання програми  має ресурс у 10 га землі.   За використання земельного наділу, процедура отримання якого досить спрощена, платити  не потрібно.

Директор департаменту економіки та розвитку інфраструктури міської ради Майя Гурська розповіла, що власники присадибних ділянок усіх дванадцяти сільських населених пунктів   громади у порівнянні з минулим роком засадили на 1,5 га більше пекінської капусти, на 1,5 га – білокачанної капусти, на 1,3 га – картоплі і на 4 га – інших овочів. Сільгоспвиробники додатково, крім запланованих площ, посіяли 27 га гречки і 5 га ячменю.  За словами начальника управління освіти та науки міської ради Сергія Мельника активно включилися до проєкту  колективи усіх  навчальних та дошкільних  закладів освіти, які на вільних земельних площах посадили та посіяли  овочеві та городні культури.

Довідково: «Сади Перемоги»  – це овочеві, фруктові та трав’яні сади, які були висаджені  на території  приватних помешкань,  громадських парках у США, Великобританії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн. Вони допомогли вистояти країнам у найскрутніші часи.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У Канаді під час Першої світової війни була організована акція «Сад в кожен дім»: домовласників заохочували до садівництва та утримання курей, за результатами чого по всій країні висадили близько 209 200 «Садів Перемоги». А у 1944  році за цією ініціативою було вирощено 57 000 тонн овочів. У Британії під час Другої світової війни для  вирощування рвачів використовувалися пустирі, парки й галявини, спортивні поля, задні двори та дахи багатоквартирних будинків. В Америці протягом усього перебігу Другої світової війни майже третина всіх овочів, вирощених у США, походила з «Садів Перемоги». До травня 1943 року в США таких висадили 18 мільйонів  — 12 мільйонів у містах та 6 мільйонів на фермерських господарствах.

 

                   Василь Добровольський