Руслана Мельничук отримала премію імені Володимира Сосюри

Студенти й співробітники Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь в урочистостях на честь відзначення лауреатів премії імені Володимира Сосюри, повідомляє Краснослов з посиланням на першоджерело.

Святковий захід було проведено 5 березня 2020 року в Музеї-кімнаті імені Олеся Гончара Інституту філології КНУ. У нагородженні взяли участь головний редактор всеукраїнської газети «Літературна Україна» Сергій Куліда, керівник Центру літературної творчості Михайло Наєнко, а також студенти-учасники літературної студії імені Максима Рильського.

Працівник і випускник КНУ Михайло Наєнко привітав присутніх із важливою літературною подією й зауважив, що місце зустрічі обрано невипадково, бо Олесь Гончар завжди цікавився успіхами юних митців, усіляко підтримував і заохочував їх. За словами Михайла Наєнка, Олесь Терентійович завжди був високої думки про творчість Сосюри й стверджував: «Кілька поколінь студентів виростало з його лірикою на вустах, численні ентузіасти розносили співуче Сосюрине слово по всій Україні».

До слова було запрошено Сергія Куліду, який нагадав учасникам засідання: «Премія імені Володимира Сосюри – одна з найкращих і найповажніших. Її засновано солідним загальноукраїнським виданням «Літературна Україна», що додає авторитетності й самій відзнаці. Премію завжди вручали досить літнім поетам, але віднедавна намагаємося звертати увагу й на молодих митців».

Сергій Куліда публічно оголосив лауреатів 2019 року, відзнака дісталася випускникові КНУ Олександрові Вертілю й поетці з Вінничини Руслані Мельничук. Прибути на урочисте засідання вдалося тільки Руслані Мельничук, яка отримала премію за книжку поезій “Кармічна любов”. Щодо О.Вертіля, то Сергій Куліда нагадав учасникам урочистого заходу, що їхній старший колега «наразі є заслуженим лауреатом літературних премій імені Пилипа Рудя, імені Олександра Олеся та імені Василя Мисика. Вірші цього випускника КНУ перекладалися російською, білоруською, болгарською й італійською мовами. Від червня 1992 року він є членом Національної спілки письменників України, із вересня 2003 року – головою Сумської організації НСПУ, наразі ж його обрано ще й членом Президії НСПУ».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагороджена поетка Руслана Мельничук подякувала головному редакторові «Літературної України» за важливу для її особистого творчого розвитку відзнаку, зачитала декілька власних віршів і процитувала одну з поезій Володимира Сосюри. Опісля того присутні літстудійці Інституту філології КНУ зачитували свої зовсім нові й уже визнані прозові й поетичні твори, ділилися враженнями від почутого, давали одне одному дружні творчі поради й дослухалися до літературознавчих порад поважних експертів-філологів.

До речі, Видання «Літературна Україна» засновано в 1927 році. Працівники редакції, окрім випуску самої газети, працюють над виданням серій книг «Бібліотека газети «Літературна Україна» й «Висока полиця «Літературної України». У 2012 році це видання було занесено до Книги рекордів України як «найдавнішу україномовну українську літературну газету, що нині виходить». Літературну премію імені Володимира Сосюри було засновано в 1982 році редакцією газети «Літературна Україна» й Спілкою письменників України. Звідтоді премію вручають щороку, лауреатів відзначають за найкращу поетичну публікацію на сторінках газети й за дослідження творчого спадку Володимира Сосюри.