Рукотворна пандемія. Автор книжок про зомбі розповів, як підготуватися до біологічної війни

Американський письменник і лектор інституту сучасної війни Вест-Пойнту Макс Брукс, відомий своїми книгами про зомбі, вважає, що людство зовсім не готове до біологічної загрози, в той час як розвиток технологій робить створення біологічної зброї куди більш простим завданням, ніж створення ядерної бомби. Про це, як повідомляє focus.ua,  йдеться в його колонці в Foreign Policy

В даний час більшість вчених і ВООЗ стверджують, що коронавірус, який заразив більше ніж 2,6 млн осіб і вбив більше 179 тис., виник природним чином. Але що станеться, якщо наступна пандемія буде не природною? “Мікроби вбили більше людей, ніж всі війни в історії, і люди намагалися використовувати їх протягом всіх цих воєн”, – пише Макс Брукс, відзначаючи, що люди ще до відкриття мікробів використовували отруєні наконечники стріл, катапультували трупи померлих від інфекційних хвороб в обложені міста і дарували американським індіанцям ковдри, просочені віспою.

“У той час як наукова революція допомогла людям боротися з інфекційними хворобами, вона ж навчила використовувати їх один проти одного, починаючи від німецьких експериментів по зараженню домашньої худоби часів Першої світової та закінчуючи бактеріологічної атакою Японії на Китай, яка, можливо, привела до більш ніж 200 тис. смертей під час Другої світової “, – зазначає письменник.

Холодна війна між США і СРСР призвела до накопичення колосальних запасів біологічної зброї, через що в Радянському Союзі принаймні один раз трапилася велика аварія з викидом спор сибірської виразки в атмосферу.

У меншому масштабі біотерористичні атаки відбувалися в США, такі як поширення сальмонели в ресторанах Далласа в 1986 році або розсилка листів зі спорами сибірської виразки. Страх перед передбачуваними запасами біологічної зброї Саддама Хусейна був однією з головних причин катастрофічної війни в Іраку, пише автор.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У публікації наголошується, що роки напередодні пандемії відрізнялися не тільки послабленням систем охорони здоров’я, а й посиленням антинаукового протипрививочного руху. Ірраціональна відмова від реальності біологічної загрози привела до того, що сьогодні США платять за це високу ціну. Замість того, щоб скористатися затишшям перед бурею для підготовки уразливого населення, президент США Дональд Трамп не тільки відреагував на загрозу безвідповідальними і символічними жестами, а й зайняв дуже публічну позицію, виставляючи Covid-19 містифікацією.

“Як багато шкоди можна було б запобігти, якби найбільш багата і могутня нація світу діяла інакше? Як багато життів можна було б врятувати? Якщо 11 вересня було викликане” відсутністю уяви “, тоді історія, без сумніву, оцінить дії адміністрації Трампа у відповідь на Covid-19 як результат відсутності мужності, співчуття, і, що найважливіше, компетенції “, – пише Макс Брукс, підкреслюючи, що якщо наступна адміністрація не змінить пріоритети, то наступна пандемія – буде вона штучна чи ні – зробить цю схожою на сезонну застуду.

“Прямо зараз, коли світ бореться з природним вірусом, величезні запаси біологічної зброї зберігаються по всій земній кулі. Навіть якщо повірити в те, що росіяни дотримуються Конвенції про біологічну зброю 1972 року і знищили всі арсенали, то залишається ще Китай і КНДР. Ці країни ніколи не ратифікували договір. І це тільки національні держави “, – зазначає Брукс.

Автор вважає, що біологічна зброя також може знаходитися в руках терористичних груп, недержавних суб’єктів, у яких немає своїх територій і яким нічого втрачати.

Брукс наводить слова відомого борця з лихоманкою Ебола Карла Джонсона, який попереджав, що “це питання місяців або років, перш ніж люди розберуться з генами вірулентності і повітряної передачі грипу, лихоманок Ебола, Ласса, чого завгодно. І тоді будь-який псих з обладнанням на кілька тисяч доларів і біологічною освітою зможе зробити віруси, на тлі яких Ебола здасться прогулянкою по парку “. І, на думку письменника, прогнозам Джонсона незабаром судилося збутися.

“З невеликою кількістю інформації з даркнету і доступним лабораторним обладнанням незабаром кожен зможе створювати у себе в підвалі” саморобні “патогени, а потім випускати їх в людську популяцію”, – йдеться в колонці на Foreign Policy.

У матеріалі наголошується, що генетичні маніпуляції – найнебезпечніша загроза, з якою коли-небудь стикалося людство, оскільки вона дозволяє сплести з соломи “смертоносне золото” (в одній з казок братів Грімм злий карлик вмів плести золото з соломи – Фокус).

І якщо у ядерного терориста є лише одна можливість нанести удар, то бомба біохакера здатна копіювати себе знову і знову.

“Очевидно, що проти патогенів майбутнього абсолютно надійного захисту не існує. Той факт, що окремі гравці зможуть створювати штучні віруси, гарантує, що готової вакцини від них не буде. Однак посилення систем стеження, надійна інфраструктура охорони здоров’я, і, найголовніше, готовність суспільства вірити передовим експертам буде мати вирішальне значення для зведення до мінімуму шкоди від біологічної зброї, якій судилося з’явитися “, – стверджує письменник.

З історії з коронавірусом, який з’явився природним шляхом або через злі наміри, стає зрозумілим, що невидимий ворог може ховатися серед нас, потай розмножуючись і встановлюючи бомби уповільненої дії в наших тілах, перш ніж ми дізнаємося про нього, пише Макс Брукс.

“В остаточному підсумку, загибель людства може супроводжуватися не оглушливим вибухом, а тихим кашлем”, – прогнозує письменник.

На думку автора, хороша новина полягає в тому, що такого майбутнього можна уникнути.

“Нам не потрібно створювати нові системи озброєнь, щоб зупинити цю загрозу. На відміну від інших видів зброї, де нові винаходи вимагають створення нових засобів протидії, починаючи від бронежилетів до протитанкових ракет, все, що нам потрібно зробити, це змінити наше мислення. Громадська охорона здоров’я повинна стати питанням національної безпеки “, – пише автор.

Макс Брукс наводить як приклад пандемію грипу 1918 року, після якої людство створило системи громадської охорони здоров’я для виявлення і захисту від хвороб. І лише недавно люди дозволили цим системам стати слабкішими, “поставивши керувати ними торгашів і турбуючись про хибну економії на інвестиціях у власну безпеку”.

На думку письменника, США потрібно виділяти стільки ж грошей на системи глобального стеження, скільки країна вкладає в винищувач-невидимку F-35. Крім того, американцям слід приділяти більше уваги організаціям, які займаються питаннями біозахисту і замість того, щоб припиняти співпрацю з міжнародними організаціями, такими як ВООЗ, США потрібно посилювати її, повертаючи собі лідерство в боротьбі з інфекціями. При цьому для боротьби з епідеміями Америці треба активно залучати свої збройні сили, у яких вже є подібний закордонний досвід, а також оголосити війну запереченню науки, щоб публіка повністю розуміла суть загрози.

“Нездатність зробити це означає віддати освітній фронт всім видам брехливих експертів, політичних інтриганам і торгашам, які дозволили розповсюдитися Covid-19. Якими б небезпечними вони не були в умовах нинішньої пандемії, вони можуть стати мимовільною п’ятою колоною для біотерористів завтрашнього дня”, – йдеться в публікації.

На думку Макса Брукса, світ може захиститися від будь-якої чуми – природною або штучною – якщо йому вдасться об’єднати зусилля на національному та міжнародному рівнях і витратитися на відновлення суспільної охорони здоров’я.

Фото: Getty Images