Розпочався Перший міжнародний книжковий артфестиваль Kyiv BAF

У столиці стартував Перший київський міжнародний книжковий артфестиваль KYIV BOOK ART FEST (Kyiv BAF) – 2021, який проходитиме 28-30 серпня, і має допомогти поліпшити ситуацію у книговидавничій галузі.

Як повідомляє ukrinform.ua, фестиваль розпочався урочистою церемонією відкриття.

Організатори декларують абсолютно новий для України та сучасний формат культурної події, що заснована не на векторах розвитку виробників культурного продукту – книжки, музики, творів мистецтва, а на потребах його споживачів, читачів та глядачів всіх вікових груп та інтелектуальних уподобань.

В Kyiv Book Art Fest для родин з дітьми передбачені розваги в яскравій та легкій дитячій секції. Для дорослих – різнопланові активності з таких спрямувань: музика, кіно, літературні премії, громадський діалог з владою, художнє мистецтво, архітектура та дизайн, сучасні технології та креативна індустрія, кращі страви національної кухні, фешн-покази, зустрічі з митцями та авторами-кумирами мільйонів українців, фіксування рекорду Книги рекордів України, благодійна акція «Я даруЮ книгу бібліотекам України», підтримка проєктів ПРООН і ЮНЕСКО, прямі включення, стріми, телеаукціони української книги.

Як розповіли на пресконференції в Укрінформі напередодні організатори фестивалю, за півтора року карантинних обмежень чверть книгарень у країні припинили своє існування, а ті з них, які відкрилися, не можуть досягти попередньої відвідуваності.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Не всі книгарні витримали жорсткий локдаун, і минулого року 48 книгарень з трохи більше ніж 200 по Україні зачинилися. І як один із виходів із цієї ситуації ми бачимо саме в таких заходах, як BOOK ART FEST, Книжковий арсенал, Форум видавців. Це спосіб заповнити цей розрив, який виникає між видавцем, автором книги та читачем”, – сказав президент Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

За словами директора видавництва «Мистецтво», голови оргкомітету артфестивалю Сергія Поночовного, видавнича галузь нині перебуває у тяжкому стані, реалізувати продукцію стало дуже складно, тож у видавців з’явилася ідея провести такий фестиваль.

“Саме видавці вирішили взятися за це, тому що справа порятунку галузі — в наших руках. На виставку зібрано кошти лише видавців і немає жодної копійки від будь-кого іншого, держави чи спонсорів. Наша справа – провести фестиваль, налагодити реалізацію книжок, відновити видавничу галузь і хоча б відновити обсяги до 2014 року”, – сказав Поночовний.

Водночас, за його словами, організатори розуміли, що традиційна виставка-ярмарок вже не спрацює й потрібні нові формати і для залучення людей на виставки, і форми реалізації продукції.

“Так виникла ідея зробити не просто виставку-продаж, а фестиваль. На який залучити відомих людей, виконавців, провести різні акції, щоб кожен знайшов своє місце, майданчик, книжку. Так до нас почали долучатися партнери — це “Коронація слова”, ціла плеяда акторів, виконавців — Остап Ступка, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Наталя Сумська тощо”, – розповів голова оргкомітету.

Артфестиваль проводиться за участю відомих письменників: Андрія Кокотюхи, Ірен Роздобудько, Марії Морозенко, Сергія Жадана, Сергія Лазо, Олексія Кононенка та ін., художників Костя Лавра, Сергія Киянченка, Віктора Кононенка тощо.

Особливу увагу відведено проєкту поповнення фондів сільських бібліотек та збору і передачі книг для потреб прифронтових бібліотек.

Фестиваль організують безпосередньо видавці. Всі креативні акції (авторські читання, автограф-сесії, презентації) проводитимуться без будь-якої додаткової оплати (крім оренди окремих конференц-залів). Планується музична, творча програма за участю учасників фестивалю.

KYIV BOOK ART FEST відбудеться 28-30 серпня 2021 року у приміщенні Виставкового центру «АККО Інтернешнл» (м. Київ, проспект Перемоги, 40-Б, Парк ім. О.С. Пушкіна) під патронатом Держкомтелерадіо, за підтримки КМДА, Українського інституту книги, Національної спілки письменників України, Національної бібліотеки України для дітей.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.