Розпочалися зйомки телесеріалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

Як повідомляє Суспільне, стартували зйомки нового документального серіалу “Колапс: як українці зруйнували імперію зла”, який за сценарієм Суспільного мовника виробляє кінокомпанія “Ессе Продакшн Хаус”. Стрічка вийде на телеекрани до 30-річчя незалежності України й розповість про розпад Радянського Союзу та роль українців у цьому процесі.

Автором сценарію серіалу є редактор дирекції телебачення Суспільного мовлення, письменник та історик Олександр Зінченко.

“Кілька років тому у Варшаві мене нагороджували премією за книжку “Година папуги”. Усі 3,5 години церемонії нагородження переді мною сидів Станіслав Шушкевич. Він очолював Білорусь і разом із Кравчуком та Єльциним у грудні 1991 року виписав СРСР “свідоцтво про смерть” у Біловезькій Пущі.

Серед інших нагороджених я був наймолодшим, і по обличчях присутніх було ясно, що моя промова має бути дуже і дуже короткою. Моя “оскарівська промова” була дуже короткою. Я швидко подякував польською усім причетним і додав: “Користуючись із присутності тут пана президента Шушкевича, хотів би окремо подякувати саме йому: Спасибо, что розвалили СССР! Зала вибухнула сміхом.

Але Станіслав Станіславович потім підійшов і скромно сказав: “Я був на других ролях насправді. СРСР розвалили ви – українці та Кравчук!”” — розповідає Олександр Зінченко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Олександр Зінченко зазначає, що настав час переосмислити історію руйнації та розпаду СРСР.

“Прийшов час відкрити й порівняти колись секретні документи, свідчення і спогади, перепрочитати й переосмислити цю історію. Можу точно пообіцяти, що кілька міфів буде зруйновано. Можу точно пообіцяти, що багато хто з наших глядачів уперше дізнається про деякі колись секретні факти. Можу точно пообіцяти, що деякі загальновідомі факти будуть повністю переоцінені”, — додає автор і сценарист Олександр Зінченко.

У перших зйомках взяли участь журналіст і письменник Віталій Портніков та письменниця й поетеса Оксана Забужко. Виробництвом телевізійного серіалу за сценарієм Суспільного мовника займається переможець мистецького конкурсу Суспільного кінокомпанія “Ессе Продакшн Хаус”. Режисером став Сергій Лисенко, який знімав український історичний бойовик “Екс”.

 

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.